Реклама / Ads
7| 4672 |05.02.2016 НОВИНИ

Маргарита Попова няма да се кандидатира за президент

.
Маргарита Попова
Нямам планове да се кандидатирам за президент в момента. Не търся политическа подкрепа на този момент. Искам да говорим повече за социалната държава, която е гарантирана в конституцията ни, каза вицепрезидентът Маргарита Попова в ефира на БНТ.
 
Много е важно хората да знаят и разберат каква фигура ще стане новия президент. От многото избори се учим да избираме правилния човек, допълни тя. Важно е да внимаваме при изборите на този висок държавен пост. Трябва да видим цялата традиция и бъдеще на нацията, важно е да видим на този пост просветено лидерство, смята вицепрезидентът.

Каузата на българския народ е да се избират хора, които работят за общото благо, а не за лични и корпоративни интереси. Важно е да се внимава как се работи с партийните централи, за да не се политизира президентската институция, смята Попова. Нашият план не трябва да се копират от Брюксел, а да има кауза за наш, национален стратегически документ, който нацията да припознава. Хората тряба да припознаят нашата национална стратегия в европейския проект, допълни вицепрезидентът.

Длъжностите се правят от личностите. Хората трябва да знаят какъв багаж носят хората на тези длъжности, важното е да отстояваш каузи и да имаш гражданска позиция, хората ме познават, но аз не знаех с какво ще се сблъскам, имах мотивация да вляза в президентството. Поста беше подценен, а аз исках да го уплатня, харесвам работното си място, екипът ми е добър. Нашата институция трябва да е равноблизка до останалите власти ,за да работи, каза вицепрезидентът Маргарита Попова.

Някои политици говорят за промяна на позицията на президента и вицепрезидента. Би могло да се говори за промяна и тази длъжност да бъде оставена само с представителна власт или да се предоставят на президента още правомощия, това може до доведе до промяна във формата на управление, но това може да се случи само с Велико народно събрание, каза Попова.

Аз имах различно мнение от това на президента Росен Плевнелиев. Убедих се, че вицепрезидентите преди мен са вършили много работа, но никой не знаеше за това. Знае се кой е президентът, той е взел решенията и никой не ги оспорва, но е в интерес на гражданите да знаят, че вицепрезидентът има възможност да съветва, но не е в институцията, за да извайва образа на президента, смята Попова. Аз нямам никакво намерение да извайвам образ на президента, аз доизяснявам сюжета. Кой е сюжета за вицепрезидента, той е написан в Конституцията ни. Важно е да се знае, че в президентската институция работят хора, които работят за сплотяването на нацията ни. Важно е цялата нация да се огледа в институцията и да види себе си. Резултатът от нашия мандат е хубаво след 25 години да направим избоди, от които да станат ясни много неща, и сега е ясно, че правомощията на президента са важни и за социалния проект, върху когото да работим, каза Маргарита Попова.

Правната рамка се прави от социалната, политическата и културна рамка. Нека най-напред да помислим за нацията, за да стигнем до социалната справедливост и много повече хора да могат да работят за себе си, смята вицепрезидентът. Не може да искаш справедливост само в една част в държавата, къде остава политизеската и социална система? Не е много правилно това, което се върши, виждам обещания за приемане в кратки срокове на голям брой закони. Съдебната реформа се прави от преди 20 години, каза Попова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4850 |04.02.2016 Миков: Има нов образователен министър, нова просветна политика – няма! . 4| 4654 |04.02.2016 Москов: Няма логика в позицията на някои реформатори . 16| 5461 |04.02.2016 Д. Вълчев: Реформаторският блок отдавна няма Граждански съвет . 18| 5392 |03.02.2016 Учители пред Фрог: Нямаме думи за Кунева!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads