Реклама / Ads
Frognews
21| 4199 |26.09.2014

Мария Габриел: Езиковото многообразие е пулсът на ЕС

.
Мария Габриел
На 26 септември е Европейски ден на езиците, чиято цел е да поощрява изучаването на чужди езици в Европа във всяка възраст. По този повод ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел, напомни важността да се отстояват езиковото многообразие и съгласуваните усилия на ЕС за насърчаване изучаването на чужди езици.

В деня на езиковото многообразие, българският евродепутат от ГЕРБ коментира, че Европа притежава истинско езиково богатство. „Наред с 24-те официални езици, Европейският съюз е обогатен с още около 60 регионални и малцинствени езици. Ние трябва да се стремим да запазим това езиково съкровище, защото, както е казал Умберто Еко преди повече от двадесет години, езикът на Европа е преводът. Езиковото многообразие на ЕС е израз на европейското мото "Единство в многообразието". Езикът е средство за комуникация, но също и начин на мислене, на действие и поглед на света. Откриването на други езици ни помага да разберем по-добре културните различия и да ги преодоляваме, да преоткриваме хората около себе си и бъдем по-толерантни“, заяви още Мария Габриел.

 

Според българския евродепутат от ГЕРБ езиците са и средство за повишаване на конкурентоспособността на ЕС. „Те могат да допринесат за растежа и икономическото развитие, увеличавайки възможностите за заетост и мобилност и насърчавайки иновациите и креативността. ЕС винаги е водил амбициозна политика именно в тази посока, а Европейската комисия се стреми да окуражава всеки европеец да развива компетенции по най-малко два чужди езика“, казва още  Мария Габриел.

 

В отговор на критиците на многоезичието и  последователите на lingua franca, заместник-председателят на Групата на ЕНП Мария Габриел подчертава, че Европейският ден на езиците е прекрасна възможност да се припомнят ползите от изучаването на чужди езици. „ЕС трябва да продължи усилията си за подкрепа и насърчаване на езиковото многообразие в Европа, което е истинско наследство на ЕС”, уверена е Мария Габриел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Габриел: Ебола е предизвикателство за международната общност, не само за Африка 0| 3875 |20.09.2014 . Мария Габриел: Мъдрият и отговорен избор на шотландските граждани е силно послание към цялата европейска общност 1| 4384 |19.09.2014 . Г. Лозанов пред Фрог: СЕМ не е взел решение за песента на Криско и Мария Илиева 7| 4912 |28.08.2014 . СЕМ спира „Видимо доволни" на Мария Илиева и Криско 18| 6672 |28.08.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ