Реклама / Ads
3| 5486 |26.03.2020 НОВИНИ

Марике от Нидерландия пред Фрог: Вече няма да приемаме собствената си сигурност за даденост

.
Марике Оранхе
Надявам се, че от цялото нещо ще научим какви големи късметлии сме. В момента страдаме, защото не можем да прегърнем близките си. Е, може би след всичко това ще излезем като по-сплотено общество и няма да приемаме собствената си сигурност за даденост.
 

Това разказа пред FrogNews Марике Оранхе - стажант в камарата на представителите в Нидерландия. Марике е на 21 години, занимава се със статистика и политически анализи. Живее в град Зволе, който се намира в централната част на страната. Към днешна дата в града й има 46 потвърдени случая на COVID-19.

 

По думите й в момента страната й е под така наречената ”интелигентна” блокада. "Това означава, че все още можем да излизаме, да използваме супермаркетите, но трябва да спазваме дистанцията от 1.5 м. Мерките са в сила до 6 април. Бизнесът не е затворен напълно и много хора станаха креативни - правят доставки, опитват се да оцелеят.  Държавата също помага, независимо дали става въпрос за голям, среден или малък бизнес. Рецесия ще има със сигурност, но имаме нисък държавен дълг и ще успеем да получим над 10 млрд. евро като помощ.

 

“Чичо ми има магазин за сирена. В момента прави доставки по домовете. Спазва дистанцията, оставя пред входната врата стоките. Мисля, че сестра ми и нейният съпруг изкараха вируса, но сега са добре”, обясни още Марике.

 

В Нидерландия за епидемията отговаря Националният институт по здраве и околна среда - съществуващ орган, който обаче има ключова роля в борбата с COVID-19 в момента. Именно те съветват управляващите и следят развитеето на заболяването. Мерките, които са взимат, са в ръцете на местната, а не централната власт. Кметовете преценяват какво е нужно да се направи, за да се предотврати разпространението на заразата, като финална инстанция е правителството.

 

"Големият страх в момента е, че липсват достатъчно болнични легла в здравните заведения. В Нидерландия броят им е пет пъти по-нисък от този в Германия, например. Но правителството прави достатъчно. Дори критиците на властта смятат така. Заради въведените мерки в момента разпространението е намаляло и статистически в момента - един болен заразява един здрав. Изглежда, че кривата започва да се изравнява”, обяснява Марике.

 

По думите й хората са разумни и се адаптират.

“В началото хората бяха в абсолютна паника. Презапасяваха се, купуваха тоалетна хартия. После се успокоиха, правителството няколко пъти помоли хората да се успокоят и да оставят малко храна и за здравните работници. Цялата хранителна индустрия е затворена. Ходи се само на пазар, а от заведенията можеш единствено да поръчваш храна, това е”, сподели още младата жена.

 

 

Коментара записа Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7225 |26.03.2020 Местим стрелките на часовника с един час напред заради лятното часово време . 15| 4392 |26.03.2020 243 са регистрираните с коронавирус у нас, предлагат да се удължат извънредните мерки до 12 април . 21| 18425 |25.03.2020 Предприемачът Патрик Смитьойс: Два изхода от коронавируса - Борисов подава оставка или държат кокала . 10| 7790 |25.03.2020 Адв. Величков пред Фрог: Реална е опасността от нарушаване на човешките ни права

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads