Реклама / Ads
37| 6094 |13.05.2013 НОВИНИ

Марин Райков към политиците: Дадохте обещания, сега ги изпълнете!

.
Източник: Булфото
Изборният ден премина и приключи успешно и спокойно що се отнася до създадената от мен организация. Това се случи въпреки цялата кампания срещу тези избори и срещу действията на служебното правителство.
 

Това каза министър-председателят Марин Райков на извънреден брифинг в Министерски съвет. На брифинга присъстват министрите Екатерина Захариева, Петя Първанова, Деяна Костадинова и Илияна Цанова.

Факт е, че около 50% участие в изборите говори, че българските граждани не се подведоха по слуховете. Служебният премиер Марин Райков благодари на хората, които са отишли до урните.

Вчера бяха тиражирани подозрения за манипулация в деня на изборите. Такава манипулация не е имало от правителството и изпълнителната власт, увери той.

Целта на сценариите за манипулации на общественото мнение целеше да демотивира хората да упражнят вота си. Това не стана, или поне при част от избирателите. Райков помоли партиите, които не са доволни от подкрепата, която са получили, да не прехвърлят вината върху служебния кабинет.

Райков изказа опасения, че ако бъде сформирано нестабилно правителство, това ще потопи цялата страна. Изборите свършиха. Дадохте обещания, сега ги изпълнете, се обърна служебният премиер към политическите сили. Райков помоли партиите да не продължават да се държат все едно са в предизборна кампания.

Тази държава не може да се управлява с омраза, защото, който сее омраза, ще пожъне хаос, каза Марин Райков и препоръча смирение и състрадание към изстрадалия български народ.

До формирането на ново правителство, аз и моите министри, ще продължим да изпълняваме своите задължения до последния ден. Ще продължим да сме на равно разстояние от всички политически сили. Призовавам да бъдат опровергани всички подозрения за реваншизъм и предстоящ хаос. Очевидно е, че в новия български парламент ще влязат политически сили, които досега са участвали в управлението, няма морално девствени. Препоръчвам смирение, каза Райков.

Марин Райков отговори на журналистически въпрос защо не е изразил позиция във връзка със скандала с предизборните бюлетини в деня преди изборите, като каза, че той за разлика от други, е имал желание да уважи деня на размисъл.

"В деня за размисъл бях в София - пред екрана, в кабинета си, но за разлика от други не наруших предизборното мълчание. Избегнах публичните изявления, а единственото, което направих, беше тиражираното от всички медии. Няма причина да се явявам като контрапункт, не съм спаринг партньор на което и да е тв предаване", каза Райков.

"Бях в кабинета си, когато беше подписан договора с "Мултипринт", подписан е от мой служител. Вече ясно заявих - изборите бяха проведени в пълно спокойствие и ред. Росен Желязков го запазих в екипа си, защото е много добър юрист. Той знае много добре как са сключвани договори. На кого е тази печатница не съм се интересувал в нито един момент и това не е било обсъждано. Направена е обществена поръчка, това е печатницата, която е била в състояние да покрие всички изисквания. Няма конфликт на интереси със собственика на печатницата, която е отпечатала протоколите. В нито един момент не е обсъждано дали собственик е привърженик на дадена партия. Вина постановява съдът."

Отговорност нося от първия ден, от който станах министър-председател и не бягам от тази отговорност. Прави ми впечатление, че вие и не само вие, съзнателно премълчавате информацията, че правителството в лицето на ДАНС, МВР постави под охрана тези бюлетини в Костинброд, каза Райков. Според него се е извършила превенция, за да се предотврати евентуално престъпление.

"Тези хора, които организираха незаконни демонстрации, направиха това в присъствието на представителите на МРВ - там бях аз, образно казано. За да попреча на тези хора да превърнат изборния ден в едно от медийните събитие на Европа - негативно събитие", коментира Райков размириците пред НДК в изборната нощ.

Премиерът Райков нападна БСП за скандала с тонерите на ксероксите. "Политическите сили гласуваха изборните закони и това, за мен лично "недоразумение", с ксероксите. Сега заради собствени интереси бившата опозиция ни атакува. Аз не съм гласувал този закон, те са го гласували. Моята задача, беше да изпълня единствено това, което пише в закона. Отхвърляме всякакви опити да бъде прехвърлени всякаква отговорност за грешки в някои секционни изборни комисии на служебното правителство.

В секциите няма представители на служебното правителство. Законът беше гласуван от същите тези партии, които днес отправят упреци.

Проблемите с тонерите са били изключително ограничени. Обажданията са няколко, аз проведох няколко разговора през последните дни с лидерите на някои политически сили. Последният беше с Местан. Той беше много притеснен, а след като ми каза - аз също. Поисках справка в кои секции има такъв проблем - оказа се, че нито една от тях не е подала сигнал на горещите телефони", обясни Марин Райков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5212 |12.05.2013 М. Райков: Няма по-голяма лъжа от тезата, че вотът ще бъде манипулиран . 5| 5185 |06.05.2013 Марин Райков: С Катар сме стратегически партньори . 13| 5364 |02.05.2013 М. Райков: Българите сме твърди и затова ще пребъдем . 2| 5651 |30.04.2013 М. Райков: Една банка държи над половината депозити на държавните предприятия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads