Реклама / Ads
5| 5173 |06.05.2013 НОВИНИ

Марин Райков: С Катар сме стратегически партньори

.
Марин Райков Източник: Булфото
България и Катар са стратегически партньори. Нашето сътрудничество в политическата и икономическата сфера има своите конкретни измерения и проекти. През последните няколко години ние имаме много интензивен политически диалог, който вече дава позитивни резултати.
 

Това заяви българският премиер и министър на външните работи Марин Райков, който прие катарска военна делегация, ръководена от началника на Генералния щаб на катарските въоръжени сили генерал-майор Хамад бин Али ал-Атия.

Райков очерта основните сфери на съвместна дейност като инвестиции в транспорта и инфраструктурата, увеличаване на търговския обмен, инвестиции в хранителната промишленост, туризма, енергетиката, образованието и технологиите.

„Между двете страни бяха подписани 12 споразумения във всички сфери като това се отнася и до сътрудничество в областта на отбраната и конкретно в сферата на военната медицина", подчерта Марин Райков. Той изтъкна перспективата от задълбочаване на сътрудничеството между България и Катар, което ще бъде и тема на предстоящото до края на годината заседание на съвместната комисия за търговия и икономическо сътрудничество.

„Нашите две страни споделят и общи цели в региона на Близкия изток. Сигурността и стабилността в този регион е от ключово значение за България и ЕС. Продължаващото насилие в Сирия, съпътствано от тежка хуманитарна катастрофа, е неприемливо.

България подкрепя усилията на арабските държави и на международната общност за намиране на трайно, мирно и демократично решение на конфликта. Ние признахме сирийската опозиция за легитимен представител на сирийския народ и в тази връзка оценяваме високо подкрепата на Катар за този процес", заяви българският министър-председател и външен министър Марин Райков.

Генерал-майор Хамад бин Али ал-Атия изтъкна възможностите за сътрудничество в сферата на отбраната и отбранителната промишленост. „Катар и България са две приятелски и миролюбиви страни, които могат успешно да си сътрудничат в сферата на отбраната и отбранителната индустрия. Ние вече имаме много добри примери за взаимодействие и обмен на опит в областта на военната медицина", изтъкна началникът на Генералния щаб на катарските въоръжени сили.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5324 |02.05.2013 М. Райков: Българите сме твърди и затова ще пребъдем . 2| 5624 |30.04.2013 М. Райков: Една банка държи над половината депозити на държавните предприятия . 29| 5257 |30.04.2013 М. Райков: Бившият премиер е станал жертва . 21| 5202 |30.04.2013 М. Райков: Забравя се, че и след 12 май ще има държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads