Реклама / Ads
0| 6602 |31.05.2013 НОВИНИ

Марин Райков: Времето не ни стигна

.
Марин Райков, министър-председател и министър на външните работи в служебното правителство Източник: Булфото
Въпреки натиска, ние приехме правилата за парите на държавните дружества. До края на юни ще бъде завършена и магистрала "Тракия". Други важни обекти ще бъдат готови в следващите два месеца. Проектът Дунав мост 2 беше под въпрос до преди една седмица, а вече не е.
 

Това каза Марин Райков, министър-председател и министър на външните работи в служебното правителство (13 март - 29 май 2013 г.).

"След всяка поредна медийна кампания, съответен журналист идваше при мен, за да попита дали съжалявам, че съм приел предложението. На нас не ни стигна време. Не ни стигна времето, предимно да финализираме някои от инициативите, които обещахме. Не ни стигна времето да пожънем това, което посяхме пред очите на българските граждани. Ние поехме управлението, когато никой друг не желаеше да го поеме. Поехме ангажимента да направим прозрачни избори. Дали бяха честни, ще определи историята. Дали ще бъдат честни, зависи от участниците", каза Марин Райков.

"Ако е вярно, че животът на едно правителство се измерва със скоростта, с която то си създава врагове, ние още от първия ден наследихме враговете на своите предшественици, но не наследихме подкрепата. Нашето правителство нямаше парламент, който да генерира подкрепа за него.

Ние всяка седмица доброволно се подлагахме на активния журналистически разпит. Моето правителство беше експертно, защото в него работеха само експерти и нямаше нито една политическа фигура. Беше програмно, защото от първия ден работеше по програма. То беше служебно, квалификация на която някои хора особено държаха, за да покажат, че не е било пълноценно", каза Райков.

"Преди малко чуваме президентът на България да казва, че нашето правителство не е имало възможност да се възползва от този кредит от 100 дни. Това е нормално, защото нашето време беше 78 дни", каза Райков.

"Служебното правителство остави една малко по-различна култура на приемственост и общуване в българската политика. Това беше скромно и посветено служебно правителство, каза Плевнелиев. Благодаря на всички членове на служебното правителство, че бяха отговорни и изпълниха своя граждански и политически дълг", каза още Райков.

"Направен беше анализ на сектора енергетика. Днес имаме всички необходими оценки - благодарение на нашите европейски партньори и на колегите от Световната банка. Разработена беше нова система на ценообразуване от ДКЕВР, която гарантира запазване на цената на електроенергията. Проверките разкриха резерв от близо 240 млн. лв.", каза Марин Райков.

По негови думи това означава, че не е необходимо повишаване на цените от 1 юли. Бяха предприети съответните мерки за енергийния пазар, защита за най-уязвимите.

"В тази последна седмица пред мен стоеше въпросът как да отчета от нацията извършеното пред моя екип. Днес, в присъствие на този, който ме назначи, - президента на републиката, искам да подчертая няколко основни неща, с които мисля, че нашият екип може да се гордее", каза Марин Райков.

"Раздадени бяха кредити стойност над 200 млн. лв. по програма Джеръми. Инфраструктурните проекти запазиха темповете си на развитие", каза Марин Райков.

"От първия ден на своето управление призовах всички социални партньори към солидарност, възстановихме тристранния диалог. Направеното в социалната сфера никога не е достатъчно. Но ето няколко факта. Осигурени бяха 41 млн. лв. за най-уязвимите. С отпуснатия допълнителен финансов ресурс (ние имахме бюджет, от който не можехме да излизаме), с този ресурс обществените трапезарии ще продължат да работят до края на годината. Факт е, че през тези 3 месеца, безработицата падна с над 1%. По време на моето управление нямаше масови демонстрации", каза премиерът Марин Райков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5268 |29.05.2013 М. Райков: Оставям България в малко по-добро състояние, отколкото я намерихме . 4| 5719 |29.05.2013 Марин Райков наредил и своите като дипломати . 28| 6047 |22.05.2013 Марин Райков: Енергетиката беше пред финансов банкрут . 2| 5416 |22.05.2013 Марин Райков носи скъп дар на папата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads