Реклама / Ads
11| 6272 |08.07.2008 НОВИНИ

Марина Дикова: Задължителният вот печели все повече привърженици

.
46% от българските гражадни вече одобряват въвеждането на задължителното гласуване на избори показва актуално изследване на НЦИОМ, оповестено от зам.-председателя на НДСВ Марина Дикова в централата на «Врабча» 23.
 

«Почнахме от едноцифрено число подкрепа за тази наша идея», коментира още Дикова. Другите идеи на жълтата партия - да се влиза в стаичката за гласуване без мобилен телефон, е подкрепена от 76% от анкетираните; инкриминирането на купуването на гласове събира  75% подкрепа; въвеждането на биометрични данни печели одобрението на 57%. Тези данни говорят, че обществото е готово да се противопостави на фалшифицирането на изборите, тълкуват от НДСВ.

По повод вчерашната дискусия за реформата в българския политически модел Марина Дикова каза, че очакванията за откровена дискусия със сериозни аргументи не са се сбъднали. «Доволни сме, че идеята на НДСВ от преди 4 години за гласуване с преференциални листи бе подкрепена от сериозни политици и анализатори на изборния процес», отбеляза все пак тя. Зам.-шефката на партията подчерта, че при преференциалното гласуване мажоритарният елемент се съдържа във възможността хората да пренареждат партийните листи.

«Ще настояваме за промяна в Закона за политическите партии по отношение на финансирането на партиите само от държавата. Това е единственият начин да се справим с черните каси», каза още Марина Дикова. Тя допълни, че НДСВ ще отстоява и идеята за референдум за задължителното гласуване. Задължителното гласуване е начин за намаляване на купуването на гласове и за увеличаване на тежестта на всеки глас, убедени са в царската формация. НДСВ е готово да коментира и конкретни предложения за ограничаване на т.нар. местни или бизнес партии, като това, ако една партия не се е явявала два пъти последователно на избори или няма определен резултат, да не бъде допускана до избори.

На страницата на НДСВ www.ndsv.bg е открит интернет форум на тема „Как да спрем купуването на гласове по време на избори". Това обяви говорителят на партията Станимир Илчев. Той съобщи, че другата седмица - на 15 юли, от 10.30 часа, в зала „Александър" на хотел „Радисън", НДСВ заедно с фондация „Фридрих Науман" организират кръгла маса на тема „Да спасим демократичността на изборния процес в България".

Марина Дикова пък информира, че в днес в централата на НДСВ се провежда среща с кметове издигнати от НДСВ или избрани с подкрепата на партията, като една от темите на срещата е намаляването на регулаторните режими, за които няма правно основание, на местно, общинско ниво. Министър Николай Василев пък подчерта, че всички кметове на НДСВ са се обединили около идеята да предприемат стъпки за премахването на неправомерните регулаторни режими, защото те създават единствено пречки на местните предприемачи и бизнес организации. Като пример той посочи изискването за разрешение за откриване на търговски обект - независимо какъв. «Навремето общинските съвети са въвеждали тези режими, за да събират повече приходи и за да знаят къде какво има. Според нас общините нямат работа да проверяват качеството на едни или други стоки и т.н. Това е добра среда за създаване на корупционни практики», обясни Василев.

Frognews.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7984 |24.05.2008 Украйна печели "Евровизия" довечера? . 4| 5230 |14.05.2008 Вярата на Хилъри мести планини и печели "суинг" щати . 1| 5089 |06.01.2008 Едва 40 годишен, Михаил Саакашвили печели втори президентски мандат . 0| 5432 |23.10.2007 120 млрд. долара печели италианската мафия годишно от рекет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads