Реклама / Ads
5| 5742 |29.06.2008 НОВИНИ

Марк Грей: Докладът на ЕК не е за правителството, а за перспективите на страната

.
Тепърва щяло да има спекулации и слухове, предрече говорителят на ЕК заради доклада на комисията за България. Правителството нямало да се оценява по мерките през следващите седмици, а според мерките от последната година.
 

 

През следващите няколко седмици ще станем свидетели на много спекулации и слухове, обяви по Дарик радио говорителят на Европейската комисия Марк Грей по повод очаквания през юли пореден доклад на комисията за България.

Най-важното било да се знае, че досега са направени две експертни мисии, които са събрали голямо количество данни, чиято оценка предстои. Марк Грей обясни, че това не било лесна работа, защото се решавали проблеми от рода на бъдеща правителствена несигурност, политически профили и пр., затова посланията на доклада трябва да се честни, справедливи и независими.

Било много важно какво послание отправя комисията на страната ни, защото този доклад не се пишел само за правителството, а и за бъдещата перспектива за страната Марк Грей обеща да се съди не по думите, а по резултатите. Правителството нямало да се оценява само по мерките през следващите няколко седмици, а според предприетите от него мерки през последната година. Целта на междинния доклад не била да се прави подробна оценка на всеки критерий, тя щяла да се направи въз основа на годината от юни миналата година. Посланието било, че нещата не опират само до едно парче хартия от ЕК, а по-скоро до търсенето на политически избор. Най-лошото за България би било да каже: „Направихме каквото можахме”, добави говорителят на ЕК.

Съществувал риск за България във връзка с всички спекулации по отношение на предстоящите избори, както и за това кой ще ги спечели. Спекулациите опирали до това, че изходът от изборите можел да спре процеса на реформи. Нещата стоели по същия начин и в ЕК, където през 2009 година предстоят промени в комисията и всеки започва да се чуди кой ще е следващият? В този смисъл било много важно да се знае, че което и правителство да дойда на власт в България, процесът на реформи трябва да продължи и да има приемственост, препоръча Грей.

Той добави, че никой от ЕК не е поставял дилема пред България  да избира между "Набуко" и "Южен поток". Страната ни била в уникалната позиция, трасетата и на двата бъдещи тръбопровода да минават през територията ни, затова тя сама трябвало да направи избора си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5746 |29.06.2008 ГЕРБ би имал 20,89 %, ако изборите бяха днес . 10| 5537 |28.06.2008 БСП имала още какво да предложи, според премиера Станишев . 4| 5955 |28.06.2008 По три мерки ни спрели пари по САПАРД . 22| 9021 |28.06.2008 Гей-парад превзема София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads