Реклама / Ads
4| 3980 |16.12.2018 НОВИНИ

Марк Жирардели в шербетен ПР за втори лифт на Банско

.
Марк Жирардели и Цеко Минев Източник: Gong.bg
Някогашният ас в ските Марк Жирардели иска да се срещне с премиера Бойко Борисов. Спешно. Това той заяви при поредното си участие в откриването на ски сезона в Банско. Причината е, да обясни на Борисов колко нужен е вторият лифт на зимния курорт.
 

Има и аргумент: много негови приятели в чужбина го питали, защото все още не се изгражда втори кабинков лифт. Ако не се построял час по-скоро, много хора от цял свят щели да спрат да карат ски в България. Направо кризисен ПР, подет с ултраентусиазъм от медиите, на които Пеевски вече не е собственик и няма никакъв контрол над тях, както сам твърди. В някои от тях шербетът е в дози, застрашаващ читателя от рязко вдигане на кръвната захар…

Жирардели няма никаква вина за преминаването на мярката. Легендата в белите спортове получава съвсем заслужен, вероятно и доста щедър хонорар от Първа инвестиционна банка плаща щедър хонорар и е логично да проявява такава активност. Вероятно за поисканата публично среща с премиера е предвиден и бонус – прекрасен предколеден подарък.

 

Големият шампион Жирардели вероятно не знае, че строителството на втория лифт е спряно с  решение от Върховния административен съд (ВАС). Жирардели е роден в Австрия, но се прочува като люксембургски спортист по белите писти. И в Австрия, и в Люксембург той не би си позволил да иска спешни срещи с премиерите там, за да бъде прегазено съдебно решение. И през ум не би му минало. Тук обаче може. Особено когато край него припява „яката дупара“ Гери Никол, която също участва в откриването на ски сезона в Банско.

Строителството на втори лифт в Банско и разширението на ски зоната са спрени от тричленен състав на ВАС на 27 юли. Така бяха отменени промените в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, приети от Министерски съвет в края на декември 2017 г. Решението на кабинета по същество отвори строителството на лифта, за което община Банско и хора от туристическият сектор настояват от години. Решението предизвика протести на природозащитници в цялата страна. Те се притесняват от презастрояване на Пирин. Имаше и контрапротести в защита на лифта. 

Според върховните съдии обаче са нарушени разпоредби на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Това означава, че не са извършени екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), каквото е изискването за планове и инвестиционни предложения, при които са възможни значителни въздействия върху околната среда. 

Тричленният състав на съда смята също, че административният акт не съответства на основната цел на Закона за защитените територии, а именно - опазването и съхраняването на защитените територии като национално и общочовешко богатство и достояние и като специална форма на опазване на родната природа, способстващи за развитието на културата и науката и за благополучието на обществото.

Там изрично е предвидено, че опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях.

Марк Жирардели ще се позабавлява у нас, ще зарадва с присъствието си и обаянието си десетки фенове на ските, ще даде автографи. Банковата му сметка ще се увеличи с хонорара за пиарските му усилия в полза на идеите и плановете, които банкера Минев иска да реализира в Банско. Самият факт, че проблемът не се решава толкова години, показва, че спорните моменти не са никак малко, нито дребни.

Дали след него среща за втория лифт с Борисов няма да поискат и гимнастичките от рекламите на ПИБ?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10635 |06.12.2018 Адв. Марковски за Фрог: Протестът на съдиите по делото ”Иванчева” е протест срещу закона . 2| 6837 |05.12.2018 Специалист за Фрог: Дали оръжията са от „Арсенал“ се вижда от маркировката на производителя . 5| 3669 |03.12.2018 „Маркет Линкс”: 3/4 от българите не са доволни от управлението . 13| 6572 |30.11.2018 Георги Марков: Идва нова генерация политици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads