Реклама / Ads
5| 4370 |14.11.2018 НОВИНИ

”Маркет линкс”: Недоверието към ГЕРБ стигна 60%

.
Източник: БГНЕС
Публичните скандали засилват негативните оценки за посоката на развитие на страната. Това отчитат от „Маркет линкс” в проучване, проведено между 15 и 24 октомври сред 1032 души.
 

Напрежението в страната през последните месеци се отразява в нивата на доверие към ГЕРБ, които спадат до 30%, а недоверието вече е над 60%. Анализът на резултатите води до извода, че одобрението в ГЕРБ е спаднало от юни досега със 7%.

 

Плътно зад тях е БСП със сходни нива на доверие и недоверие. При „Обединените патриоти” може да се отбележи значителен спад спрямо юни месец тази година.

 

Към момента „Движение 21” е с най-високият, макар и с негативен индекс, сред извънпарламентарно представените политически сили. Все още младата и по-слабо разпознаваема коалиция „Демократична България” получава одобрение от около 8% от избирателите, докато 60% са негативно настроени, допълват от „Маркет линкс”.

 

Отливът на електорална подкрепа към основните политически сили през последните месеци се затвърждава и през октомври. Разликата между ГЕРБ и БСП намалява до 2,1% на база всички. На база гласуващи двете основни партии имат практически еднакъв резултат. ДПС и ОП потвърждават парламентарното си присъствие при евентуални скорошни избори. "Демократична България" остава с относително високо ниво на електорална мобилизация и е с реален шанс за преминаване на парламентарната бариера. Партия „Воля“ за пореден месец е силно ограничена и не събира нужната електорална подкрепа, за да бъде част от следващото Народно събрание, коментират от „Маркет линкс”.

 

По отношение на институциите Народното събрание отново е в дъното на класацията с над 5 пъти по-висок дял на гражданите, които нямат доверие. Изключение от общата картина са омбудсманът и президентската институция, които остават на другия полюс с доверие, надвишаващо няколкократно недоверието в тях.

 

Национално-представителното проучване е финансирано и проведено от „Маркет Линкс”. Обем на извадката – 1032 лица над 18 г. в цялата страна. Период на провеждане: 15 - 24  октомври  2018 г. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5978 |22.12.2017 ”Маркет линкс”: Партия около Румен Радев драматично променя политическата карта на България . 0| 5574 |03.08.2017 Галъп: Недоверието в правителството е близо 60 % . 4| 4297 |09.01.2017 ”Маркет линкс”: Разликата между ГЕРБ и БСП е 3% . 4| 4633 |10.11.2016 ”Маркет линкс”: Вероятният пети президент на България ще е ген. Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads