Реклама / Ads
8| 5136 |19.01.2015 НОВИНИ

Г. Марков: Българските съдии и прокурори не са футболисти

.
Бившият конституционен съдия Георги Марков
За радикална съдебна реформа сме закъснели. Насложиха се множество кризи, а сега и съдебна. В България имаме толкова убийства за една година, колкото в Чехия и Унгария за целия период на преход. Ние сме абсолютни европейски шампиони по убийства.
 
Това коментира бившият конституционен съдия Георги Марков в „Лице в лице” по бТВ. Когато чух декларацията на Радан Кънев му се обадих и го поздравих. Той е истински политик, който води най-десния, макар и по-малък електорат, добави Марков. Хората искат радикална промяна.

В крайна сметка докладите, които идват от Европейския съюз, непрекъснато са, за съжаление, лоши. Когато ние влязохме в ЕС, Европейската комисия гласува решение – наложи механизъм за оценка и сътрудничество, защото ние не бяхме готови. Приеха ни по геополитически причини, тоест на юнашко доверие и в аванс, коментира Георги Марков.

По думите му ВСС са вървели след събитията и дори са допуснали отделни магистрати да се намесят в политически събития в страната. За пример Марков даде разследването срещу Росен Плевнелиев. Какъв е този магистрат, който да позволи такова нещо, възмути се Марков. Според него нашите реформи винаги стават под натиск - я на Москва, я на Брюксел.

Българските съдии и прокурори не са футболисти. Не може да ги сменим, нито със западни играчи, нито с бразилци. Това са нашите магистрати и не е редно да ги охулваме всичките. Защото те в крайна сметка не могат да бъдат поставяни под един знаменател. Но така се получава – те като цяло са заклеймени, коментира бившият конституционен съдия. Добре че правителството сега внесе тази концепция и стратегия, по която в парламента трябва да започне много сериозен дебат, за това какво можем да направим.

Да се направи опит да се ограничи политическото влияние върху и чрез Висшия съдебен съвет (ВСС). Това е много добре казано, смята Марков. Проблемът: Двете мерки, които се прилагат, те са – да се раздели ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска, и да се намали евентуално парламентарната квота. Първо да видим дали може да се направи, а след това ще преценим дали е целесъобразно, коментира Марков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4431 |14.01.2015 Съдиите от ВКС поискаха да изслушат кандидатите за председател . 51| 6246 |11.01.2015 Борисов от Париж: Българските медии си говорят каквото искат . 3| 5073 |07.01.2015 Адв. Рангелов пред Фрог: Съдии от СГС бойкотират дело на КТБ . 32| 6834 |05.01.2015 Доц. Христов: Българските избори- между чума и холера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads