Реклама / Ads
11| 4588 |25.11.2015 НОВИНИ

Г. Марков: По един повод може да пламне голяма война

.
Академик Георги Марков
Историческият опит показва, че понякога по един повод може да пламне голяма война. Това каза в Плевен акад. Георги Марков. Той припомни, че за атентата в Сараево малцина са предполагали, че ще разгори Първата световна война - верижно в нея се включват първо Австро-Унгария и Сърбия, след тях и Русия, Германия, Франция, Великобритания и се намесва светът. Така че от един повод може да избухне сериозен военен конфликт, заяви академикът, цитиран от БТА.
 

"Затова трябва да се прави всичко възможно за избягване на поводи за военни конфликти, тъй като след като се разгори военен конфликт, не се знае кога ще спре и дали някой може да го спре. За Първата световна война се е смятало, че ще свърши до Коледа на 1914 г., а тя продължава повече от четири години и взема 12 млн. жертви", аргументира се акад. Марков. Ученият предупреди, че днес също има опасност. "В Сирия се води гражданска война, която може да се превърне във война между други държави.

 

 Един свален самолет може да бъде повод за военен конфликт - зависи какви са обстоятелствата. Опасност за България има, защото тя е на моста между две религии, две цивилизации. Затова трябва много внимателно политиците да си мерят приказките", каза историкът. "Да не се увличат в реторика, при положение че не са изяснени условията около сваления руски самолет. Не бива веднага да засвидетелстваме една прибързана лоялност, че сме съюзници с Турция, и трябва да изпълним нашите задължения. Трябва да се внимава, защото големите държави често, за да избегнат сблъсък помежду си, жертват по-малките държави. Затова трябва много да се внимава" допълни още той. Акад. Георги Марков днес изнесе основният доклад за поуките от Първата световна война на научна конференция в Плевенската панорама.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4549 |25.11.2015 Златанова: Образованието е единствената имунизация срещу радикализма . 0| 4215 |20.11.2015 До 3 декември въвеждат единен регистър в ЕС на пътниците в самолетите . 6| 4475 |20.11.2015 Нова драма! Един загина при стрелба в Кьолн . 0| 4233 |17.11.2015 Арестуваха в Германия две жени и един мъж за атентатите в Париж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads