Реклама / Ads
45| 7964 |19.04.2014 НОВИНИ

Г. Марков: Хората си не можем да сменим, но законите - да

.
Георги Марков
Няма текст в Конституцията как се съставя служебно правителство. Сега например, ако се провеждат предсрочни парламентарни избори, не е ясно дали Пламен Орешарски и министрите около него имат ангажимент да се преструктурират и от кой се назначава служебният кабинет. Аз знам къде е описано това, но хората като вземат Конституцията, няма как да им стане ясно.
 

Това коментира бившият конституционен съдия Георги Марков пред Нова тв. Според него скандалът с краденето на данни е последица от всичко това, което става в последно време. Написано е, че изпълнителната, законодателната и съдебната власт са отделни. Георги Марков даде пример с Делян Пеевски през миналата година, който е бил приет и в трите.

Марков предложи да бъде приет текст, в който да се казва, че правителството трябва да бъде сформирано и да се гласува за него в парламента, за да е ясно дали ще има кворум занапред или не.

Хората си не можем да сменим, но можем да сменим законите. По думите на бившия конституционен съдия грешка е било решението за вкарване на парламентарна квота във Висшия съдебен съвет. Според него тя е основната беда през годините, защото е политизирала съдебната система и вкарала прокуратурата в съдебната власт.

Не можем да проведем един референдум. Как да го направим, след като БСП и ДПС направиха праг на валидност от 60%, това никъде го няма, възмути си Марков. Според него в България нямаме нагласа за президентска република, каквото предложение се чуло тези дни от Георги Първанов. Президентът обаче според Марков трябва да има законодателна инициатива, да се засилят неговите функции - да има право да организира референдуми и той сам да назначава висшите магистрати.

Според бившия конституционен съдия народните депутати е наложително да бъдат съкратени на половина. При изборната ни система ще има мир според Марков, ако половината от депутатите се избират мажоритарно, а другата половина пропорционално, защото така ще се уравновесят двете системи.

Големият проблем на България е, че отиваме на евроизбори, искаме да има европейски дебат, но той няма да се състои. Имаме проблем в българския парламент. На въпрос за номинацията на Делян Пеевски за евродепутат, Маров коментира, че това си е проблем на ДПС. Те не могат да излязат извън етническия вот. В София регион не могат да съберат 1000 гласа, каза той.

Прогнозата на Марков за предстоящите евроизбори е, че това ще бъде осмият път, когато ГЕРБ ще бъде победител. БСП ще загубят част от гласовете си от АБВ и формацията на Бареков. Интересно е какво ще стане с Атака, запита се Марков.

До края на годината според него предсрочните парламентарни избори са сигурни. Всеки вот, особено национален, показва обществената подкрепа. Ако на 25 май хората излязат да гласуват, а това е важно, и се види, че подкрепата за управляващите партии я няма, положението ще стане неудържимо. Това правителство пое управлението без да е победител.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 5874 |17.04.2014 Р. Петков: Орешарски накара хората да мечтаят за "калинките" на Борисов . 19| 5045 |14.04.2014 Бареков: Статуквото се страхува не от мен, а от вас хората! . 12| 5131 |07.04.2014 Р. Гечев: Наесен можем да променим закона за кредитите отново . 7| 5063 |02.04.2014 Александър Симов: Дневният ред на хората е различен от медийните дъвки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads