Реклама / Ads
27| 5355 |26.01.2013 НОВИНИ

Марси Рийз: Журналистите тук си налагат самоцензура, вероятно заради натиск

.
Марси Рийз
Населението трябва да вземе решение за шистовия газ след широк дебат; изборът трябва да е информиран, обясни Н. Пр. посланикът на САЩ в България.
 

Много харесвам, че в София можеш да се разхождаш свободно, да отидеш в парка, да пиеш пътьом кафе, заяви по НТВ посланикът на САЩ у нас Марси Рийз.

Европа ще остане важен партньор на САЩ и през втория мандат на Обама, прогнозира Рийз. Тя разказа, че е пропуснала историята с Бионсе и нейното изпълнение на химна. Хората реагират на различни истории и това е естествено. Ние обаче трябва да настояваме да получим фактите за различни новини, коментира посланикът.

Ако в САЩ се беше случило нещо подобно на инцидента с Доган, Рийз каза, че там има специална служба Сикрет Сървиз, която защитава президента. При такова събитие първата реакция е да защитим нападнатия, впоследствие започва разследване на случилото се и ако има заподозрени, започва дълга процедура за установяване на фактите. Нашите служби са организирани по по-различен начин - местна полиция и ФБР. Ролята на медиите също е да опише фактите и да ги анализира; да изиска мнения на анализатори и реакции на хората, за да се получи дискусия, каза Рийз.

Медийният ви пейзаж е доста оживен, има много различни източници на информация. Когато съм разговаряла с журналисти, те са се оплаквали от натиск върху тях и вероятно, за да го избегнат, си налагат някаква самоцензура, каза още Рийз.

Енергийната дивесрсификация предполага различни източници и пътища за транспортирането им. В САЩ имаше продължителен дебат за шистовия газ, в България трябва да вземете вашето решение; населението трябва да направи информиран избор, вследствие на широк дебат, препоръча Рийз.

В САЩ няма национални референдуми, а само щатски и местни, осведоми още Рийз.

Програмата за свалянето на визите за България има конкретни правила, вписани в американското законодателство. Въпросът е страната да изпълни всички тези изисквания. Едва тогава страната ще има успех по този въпрос, обясни посланикът на САЩ. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6111 |28.09.2012 Новият посланик на САЩ Марси Рийс пристигна в България . 6| 5694 |24.09.2012 Новият посланик на САЩ Марси Рийс: До скоро, България! . 14| 6060 |03.05.2012 Подарък над 35 евро в Германия забранен за журналистите . 36| 6248 |06.12.2011 М. Найденов: Всичко е нормално; да не би да има марсианци в София!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads