Реклама / Ads
16| 7573 |17.09.2020 НОВИНИ

Мартин Димитров: Тези некадърници изтръгнаха душата на София

.
Мартин Димитров
Благодарение на проф. Иван Шишманов в София има една сграда, която се нарича Народен театър “Иван Вазов”. Това е сградата, пред която по времето на Политическа Партия ГЕРБ започна да се друса и вие някакво подобие на хоро.
 

Като министър на просвещението проф. Шишманов решава да изпрати Елин Пелин, Яворов и Кирил Христов да поживеят в Париж за сметка на държавата. “Да се отракат малко” — това е написал Иван Шишманов в молбата си като основание тримата да бъдат изпратени в столицата на Франция. Резултатите и от това “отракване” — освен от несъмнения им талант — са едни от най-майсторски написаните разкази и едни от най-прекрасните стихове в цялата ни литература.

 

Повече от две десетилетия след Освобождението хора като проф. Шишманов са продължавали да развиват страната ни в една умна, европейска, преливаща от смисъл посока.

 

Две десетилетия след падането на комунизма “ГЕРБ” не ни донесоха поезия. Освен онези клети стихчета, написани от объркани симпатизанти, жалки римушки, възхваляващи Бойко и лъхащата му на простотия аура, която някои със слабо обоняние подушиха като “харизма”.

 

“ГЕРБ” ни натресоха Йорданка Фандъкова, компаньонката ѝ по липса на смисъл Малина Едрева и прочее знаменосци на простотията и безвкусицата.

Фандъкова също се отрака. Тя, нали е там някъде от Говедарци, донесе говедарското със себе си и превърна града ни в картофена нива. Наместо тя да попие, тя ни потопи в кича си.

 

“Витошка” прилича на картофена нива. Ремонтите приличат на картофена нива. Тротоарите приличат на картофена нива. Всичко, наплякано от Фандъкова и “ГЕРБ” в този град, е безвкусно и анонимно.

 

Тези некадърници изтръгнаха душата на София.

А нещо, което е останало без душа, няма как да има празник.

 

Мартин Димитров, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5033 |14.09.2020 Александър Симов: БСП прави по-честни избори от тези, които се правят в цяла България . 4| 5005 |13.09.2020 ЦСКА: МВР да издири тези, които искаха да убиват фенове във Варна! . 28| 13513 |13.09.2020 Румяна Ченалова: Кой поддържа Борисов? Тези, които са на хранилка при него . 9| 7628 |11.09.2020 Каракачанов мъмри министър Димитров: Трябва да се извини на русенци за арогантността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads