Реклама / Ads
15| 4899 |09.12.2013 НОВИНИ

Мартин Димитров: Украйна е важен тест за ЕС

.
Мартин Димитров
Украйна е важен тест за ЕС. Когато си водил преговори и откажеш да подпишеш в последния момент, без сериозно обяснение, най-често някой ти е извил ръцете. Русия влага огромни усилия да прекъсне същинската интеграция на Украйна с ЕС. Нищо случайно нямаше и в спирането на транзита на газ през Украйна преди няколко години, нищо случайно няма и в Южен поток, който заобикаля Украйна и ги лишава от транзитни такси.
 

Това написа Мартин Димитров в социалната мрежа Фейсбук. Самата идея на Южен поток е да се демонстрира пред Украйна, че ако не се съобразяват достатъчно могат да загубят милиарди от транзита. След отказа да подпише споразумението с ЕС е напълно възможно проектът Южен поток да бъде замразен, до следващия случай когато пак ще трябва да се демонстрира сила, смята Димитров.


На този фон позицията на Европейската комисия трябва да бъде далеч по разбираема и категорична. Например е много важно да се комуникира с украинския народ, че интеграцията с ЕС е един от най-мощните двигатели за растеж на икономиките в ЕС. Примерите са десетки и винаги положителни, като разбира се някои страни се справят по-добре от други. Възможностите за свободна търговия със страните от ЕС ще бъдат мощен катализатор за украинската индустрия, като ползите с пъти ще надвишават очакваните проблеми. Разбира се колкото по-умна политика води една държава, толкова по-големи са ползите от интеграцията с ЕС, пише още Димитров.

Време е за обща политика в областта на енергетиката на Общността, казва той. ЕС заедно със САЩ са най-могъщите икономики в света. Условията, които Европейската комисия може да договори с Русия (дори само като рамка), не могат да бъдат постигнати от отделните държави. Общата енергийна политика на ЕС ще гарантира, че никой доставчик на енергийни суровини няма да може да извива ръцете на някоя от държавите членки. Тогава силно ще намалеят страховете, че членството в Общността води до енергийни проблеми, завършва Мартин Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6642 |07.12.2013 Митко Димитров: Борисов ме покани да оглавявам листа, после се отметна . 21| 5691 |03.12.2013 Проф. Димитров: Моллов е фантазьор - пчелар без образование . 22| 6250 |03.12.2013 Проф. Константинов: Пресилено се сравняваме с Украйна . 33| 6554 |30.11.2013 Журналист: Събитията в Украйна много приличат на българските

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads