Реклама / Ads
6| 4058 |31.03.2020 НОВИНИ

Мартин Димитров: Увеличаване на тавана на дълга от 2,2 млрд. на 10 млрд. лв. е искане за празен чек

.
Мартин Димитров
Не бих ги гласувал в парламента, особено увеличаването на тавана на дълга от 2,2 милиарда лв. на 10 милиарда лв. Това на мен ми изглежда като искане на празен чек, който във всеки момент от годината да може да бъде попълван от правителството. Няма обяснение за чак такова увеличение на тавана на дълга, още повече че размерът на фискалния резерв е доста сериозен - около 10 милиарда лв.
 

Това каза за БНР икономистът по повод решението на правителството за промени в закона за бюджета, с които таванът на държавния дълг да се вдигне до 10 млрд. лв.

 

Разбирам, че ситуацията е трудна и положението – извънредно, а последствията от глобалната пандемия ще бъдат неприятни от икономическа гледна точка, но тези искания на правителството са прекомерни.

 

До момента, по редица поводи, от Министерството на финансите са били предпазливи, но в случая те казват следното: Искат да бъде им бъде даден празен чек, в който да не бъдат попълнени конкретните суми, и повече да не влизат в парламента тази година, каквото и да се случва. Това не е добрият вариант. Добрият вариант е да се направи сега една актуализация и, ако трябва, втора актуализация през годината, за да не бъдат записвани чак такива високи параметри“.

 

Това, че определен екип (на МФ) се е държал консервативно в миналото не означава, че ще продължава да постъпва по същия начин, предупреди Димитров и допълни

„Няма как българската икономика да функционира нормално, ако транспортният сектор има проблеми с придвижването по границите. Това е от спешните задачи, които трябва да бъдат решени".

 

„Също така е много важно всички мерки, които включват компенсиране на служители да бъдат записвани в един публичен регистър, за да можем да следим какво прави правителството“, коментира икономистът  по повод системата 60:40 и допълни.

„Много е важно да има ясни критерии от самото начало кои фирми имат право да получават подобна помощ, за да не се окаже, че за едни третирането е едно, а за други е друго“

 

Той коментира, че все още не е дефинирано кои са „най-тежко засегнатите“ сектори, които ще получат подпомагане – "дали само тези сектори, които имат директна забрана да се работи в тях, или навсякъде, където ще има по-голям от 20% спад в оборотите".


Важно е забавянето в работата на икономиката да е минимално, допълни Димитров.

„На мен ми се иска май-юни месец икономиката да започне да работи на по-бързи обороти. Това трябва да бъде целта! До момента има 10 000 нови безработни. Това е много за такъв период от време за една средна страна. Едната цел трябва да бъде спиране ръста на новите безработни и икономиката да започне да работи по-добре. Разбира се опазването на здравето на хората трябва да бъде основна цел и не трябва да бъде за сметка на опазване работата на хората“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3524 |31.03.2020 Министър Димитров: Няма проблеми с боклука на София . 10| 5460 |16.02.2020 Мартин Заимов: Истинският въпрос е дали ЕС е успешна или не бъдеща територия . 10| 6922 |15.02.2020 Емил Димитров: Язовир ”Студена” е източен неправомерно, но не го е изпил Нено Димов . 11| 5257 |11.02.2020 Рашидов: Казах на Мартинез: „Вие, французите, не сте били 500 г. под робство, но ние сме били”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads