Реклама / Ads
0| 5442 |09.11.2016 НОВИНИ

Мартин Табаков за Фрог: Критиките срещу Тръмп постигнаха обратния ефект

.
Аргументите в САЩ отстъпиха място на компроматите. Това повлия не само на качеството на дебата между Тръмп и Клинтън, но и на крайния резултат. А ние знаем, че когато говорим за компромати, става дума най-вече за черен ПР, отколкото за политика. Но в случая с Тръмп ми се струва, че се получи едно „засищане” с критика, която постигна обратния на търсения ефект. Това коментира за Фрог нюз Мартин Табаков.
 
Компроматите започнаха да работят срещу тези, които ги инициираха или участваха в тях. Но за победата на Доналд Тръмп допринесе в крайна сметка едно негово основно послание: това, че САЩ трябва да престанат да експортират нискоквалифициран труд в други държави и да погледнат по-протекционистки на икономиката, съхранявайки работни места и социалната сигурност. Това допринесе в изключителна степен, за да може Доналд Тръмп да направи електорален пробив сред белите работници в индустриалните зони на САЩ  (Уисконсин, Мичиган, Охайо и Пенсилвания). Това бе пробив в сърцето на Демократическата партия и в крайна сметка осигури победата на републиканеца.

САЩ и ЕС са две части от една цивилизация, Западната. Каквито и политически различия да има между тях, те ще съхранят своята обща ценностна основа. Но със сигурност можем да заключим, че американската политика се европеизира. В известен смисъл, ние, европейците, познаваме по-добре Тръмп от американските избиратели. Защото в Европа от години тече ускорен синтез на традиционализма с популизма, който ражда нещо като пролетарски консерватизъм. В него няма нищо елитарно и институционално, но има персона/водач, чиито претенции познаваме от хронологията на левите идеологии.

По отношение на зелените карти, няма никаква обозрима опасност. Доналд Тръмп се обяви против нелегалната имиграция, а не срещу легалния престой в САЩ.

Предстоят и у нас президентски избори. Надявам се, че ние ще дадем добрия пример, в който аргументите печелят срещу компроматите и общото говорене. Изборите тук, за разлика от тези в САЩ обаче, не са просто мажоритарен избор, а избор между две различни перспективи пред България: Европа или Евразия. Т.е говорим не само за личности, но и за идеите, които те защитават. Това е много по-важно от личностното измерение на тези избори. Вярвам, че консенсусът в българското общество по отношение на европейското бъдеще на България, ще се репродуцира и в резултата на втория тур тази неделя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 17371 |08.11.2016 Радева пред Фрог: Гръбнакът на ГЕРБ е пречупен, хората не искат Борисов . 1| 6765 |07.11.2016 Само във Фрог: Коват закони, дори при оставка на Борисов . 5| 10710 |07.11.2016 Само във Фрог: ГЕРБ се срива, но от 2013 г. насам . 5| 10491 |04.11.2016 Октай за Фрог: Турция е пред гражданска война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads