Реклама / Ads
10| 6504 |11.04.2018 НОВИНИ

Мартин Табаков за Фрог: Москва носи отговорност за поведението на Дамаск

.
Мартин Табаков
”Ако приемем, че сирийският режим е отговорен за химическата атака в Източна Гута, очевидно не се притеснява да повтаря своето поведение”. Това заяви пред Фрог нюз политологът Мартин Табаков по повод предупреждението на „Евроконтрол”, че се чака ракетен удар по Сирия до 72 часа.
 

"Има два въпроса, на които все още е рано да намерим обективен отговор. Първият въпрос е използвано ли е действително химическо оръжие. Вторият, ако да, то кой го е употребил. В случая логичният фаворит за поемане на тази отговорност е сирийският режим в лицето на Башар ал-Асад. Нямаше логика обаче да използва подобен тип вещества в Източна Гута, тъй като там конвенционалният военен тренд бе в негова полза така или иначе. Но трябва да мине време, за да може експертите да направят съответните проби.

 

Ако за експертната оценка се изисква време, то политическата, както виждате, не се влияе от подобни неудобства. Въпросът действително е дали катализирането на напрежението в Сирия ще се „оттече“ само с политическа реторика или последната ще прерасне и във военна. Американският опит, който видяхме на практика миналата година по това време, когато имаше идентичен казус с употреба на химическо оръжие, се прояви под формата на изстрелването на  59 ракети „Томахоук“  срещу военно-въздушната сирийска база ал-Шайрат. Това обаче не накърни по никакъв начин функционирането или военната инфраструктура на сирийския режим. Тогава тази американска реакция бе по-скоро символична. Може би това е част от причините, поради които сирийският режим, ако приемем, че той е отговорен за казуса в Източна Гута, не се притеснява да повтаря своето поведение.

 

Затова, ако има военен отговор от Запада, то ние трябва да следим за следните знаци. Първо, самосиндикален американски удар ли ще се осъществи (например с ракети „Томахоук“ от вече приближилия се военен кораб Доналд Кук) или той ще бъде придружен от бомбардировки от френските ВВС. Второ, какви и кои ще са обект на целите (летища и складове, които се използват за преноса или съхранението на химическо оръжие). Трето, ще бъде ли предупредена руската страна в предварителен порядък (какъвто бе случаят миналата година).

 

Така или иначе, американският президент се намира в трудна ситуация. От една страна, той предпочита да не се ангажира повече със Сирия. Чухте миналата седмица желанието му да изтегли американските военни единици, които са във въпросната държава.  От друга, обаче  подобни атаки са директно предизвикателство към него и опита му да излезе от конфликта в Сирия от силни позиции. Т.е напълно възможно е ускоряване на интензитета и обхвата на конфликта в Сирия, но това ще бъде просто друг етап от вече съществуващото съперничество там, а не нещо качествено ново. За директен сблъсък между САЩ и Русия съм скептичен да говорим. Просто защото Доналд Тръмп няма желание, а Владимир Путин си дава сметка, че има какво да губи при такова стечение на обстоятелствата".

 

На въпрос Русия с действията си признава ли, че Сирия е използвала отровен газ, Табаков отговори: "Владимир Путин няма да признае подобно нещо, тъй като в крайна сметка Русия е поела ангажимента политически да попечителства над Сирия. А това означава, че Москва носи отговорност за поведението на Дамаск. В крайна сметка, ако едно дете не се държи порядъчно в училище, се вика родителя му, който носи отговорност за него.

 

Това важи в още по-голяма степен, когато говорим за употребата на химически оръжия. Тъй като преди години се сключи американско-руско споразумение, което предполагаше режима на Башал ал-Асад да предаде оставащите му отровно-химически арсенали. Това обаче не бе направено в тяхната цялост. И реакцията беше точно-обратната на тази, за която може да предполагате. Руснаците по-скоро се ядосаха, защото видяха в това риск. Американците бяха на другия полюс на емоцията, тъй като видяха в това възможност.

 

Но Русия се е хванала на „хорото“ с Башар ал-Асад и ще го играе, докато не си намери по-добър партньор".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5920 |10.04.2018 Д-р Д. Петров за Фрог: Жени Начева излъга д-р Грозев за още пари за болниците . 0| 5501 |10.04.2018 След разкрития на Фрог: Превърнаха „Медицински одит” в непристъпен бункер . 1| 5782 |10.04.2018 Само във Фрог: Пандизчиите избягали, за да изпълнят мокра поръчка? . 2| 5004 |10.04.2018 Само във Фрог: Полицията се отказа да дебне избягалите затворници в софийско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads