Реклама / Ads
3| 9136 |18.08.2009 НОВИНИ

Мъртво море, къпането – забранено!

.
Българско Черноморие Източник: Вяра Йовева
От няколко дни специалистите предупреждават, че по почти цялото южно Черноморие морето е бурно и къпането е забранено. Особено опасни за летовниците са неохраняемите зони.
 

По думите на Лавренти Силов, специалист по водно спасяване към Областния съвет към БЧК, мъртвото вълнение не е необичайно явление. То е характерно за наближаващия есенен сезон. Курортистите не трябва да изпадат в паника, а да бъдат бдителни и да не предприемат неразумни действия.

Силов информира, че само в неделя е имало 20 тежки инцидента с туристи, които са пренебрегнали червения флаг, но са били спасени. Той препоръча хората, попаднали в мъртво вълнение, да не се борят с него, защото бързо ще се уморят. В подобна ситуация най-добре е да се движат по течението или косо на него.

По информация на спасителните служби спасителите по централните плажове във Варна и на Буните са около 60, а на "Златни пясъци" вече има и постове с по двама души. Те обаче не достигат в курортите "Св. Константин и Елена", както и на плажовете "Кабакум" и "Фичоза".

Според Силов държавата трябва да регламентира водното спасяване. Най-удачно е то да премине към структурите на "Гражданска защита" и към МВР, но да запази своята автономия по отношение на конкретната дейност.

От "Гражданска защита" – Варна съобщиха, че продължава да се издирват телата на трима мъже, изчезнали вчера в морето край Варна, Кранево и Синеморец. Поради мъртвото вълнение е затруднено издирването на полския гражданин, изчезнал край вълнолома в града, чийто двама сина вече са спасени.

Спасителите постоянно се оплакват, че българските и чуждестранните туристи масово не спазват забраната за къпане в морето. Вчера двама англичани са се нахвърлили върху спасител, който се опитвал да ги убеди да излязат от водата, съобщи БНР. Пострадалият е с повърхностни рани по лицето и тялото, и е освободен за домашно лечение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5080 |15.06.2009 Забраниха къпането на 45 плажа . 6| 6010 |29.11.2007 Стоян Ганев: НДСВ беше мъртвородено . 3| 9266 |17.08.2007 Фрегата „Смели" аварира в Черно море, няма пострадали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads