Реклама / Ads
4| 4324 |28.03.2017 НОВИНИ

Машинното гласуване нямало да промени резултатите? Я пак

.
Машинно гласуване
Изборите минаха, а с тях и горещите теми от предизборната кампания. Една от тях, избухнала като свръхнова и угаснала като бяло джудже, беше тази с машинното гласуване и нарушението на закона, което извършва ЦИК, неосигурявайки машини за вота, както е записано в изборния кодекс.
 

Когато Върховният административен съд изненада Централната избирателна комисия, служебното правителство и големите партии, нареждайки да бъдат наети или купени устройства за машинно гласуване, като един многобройните и дългогодишни изборни експерти, социолози и политолози подскочиха, че то е ненужно, че е логистичен кошмар и на практика няма да окаже влияние на вота. Това бяха и техните аргументи, че не може да се стигне до касиране на изборния процес.

 

Това, разбира се, не е вярно и потвърждение за него откриваме след кратък поглед на изборните резултати след предсрочния вот.

 

1. 169 000 невалидни бюлетини. Това са повече гласове, отколкото има парламентарнопредставеният Веселин Марешки и партията му ВОЛЯ. Всъщност с близо 25 000 повече. Невалидните бюлетини са пета политическа сила в България. В условията на машинно гласуване невалидни бюлетини няма! Технологията не позволява наличието им. Гласовете на всички български граждани, решили да отидат до изборните стаички, ще бъдат разпределени правдиво – независимо дали е за дадена партия или за опцията „не гласувам за никого”.

 

2. 1363 души са гласували в рамките на един изборен ден в секция в турския град Чорлу. При удължен изборен ден с час това означава, че един глас е бил подаван за по-малко от 40 секунди. При положение, че голяма част от избирателите там са били длъжни да попълват декларации, преди да гласуват, а след това е трябвало да се оправят със сложната бюлетина и преференциите, спокойно можем да заявим, че е непълно невъзможно да гласуват за по-малко от 40 секунди. Ще си останем само с твърдението, обаче. Причината е, че никой не би могъл да провери коректността на вота, важното е колко бюлетини има в урната и колко подписа има в документите на СИК. Машинното гласуване щеше да реши и този проблем, който съществува от години. Чрез него няма как да бъдат нахвърляни едни бюлетини в урната в края на изборния ден, а софтуерът би отчел опита за манипулация.

 

3. Феноменът 15/15, приел формата 10/10, 11/11 и каквото още си изберете, вкарва и този път в парламента напълно случайни хора. Къде от неграмотност, къде поради недостатъчно обяснения от купувачите на гласове, хората масово са дублирали номера на партията си и в списъка с преференции. За сметка на това, при „добро желание” от страна на изборните комисии, дадени преференции могат да бъдат лесно „пропуснати”, а други също толкова лесно „добавени”.

 

Кратък поглед върху начинa, по който протича машинното гласуване, дава да се разбере, че тази порочна практика отсъства или поне ще бъде силно ограничена.

 

Дори и само с тези три фактора, липсата на машинно гласуване оказва голямо влияние върху крайните резултати от проведените избори. За добро или лошо, липсата на подготовка от страна на ЦИК със сигурност не е толкова незначителна, колкото се опитаха да я изкарат по време на кампанията.

 

Михаил Кръстев, Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 10232 |26.03.2017 Доган сред гардове: гласуване и мълчание – ще ни освобождава . 0| 4510 |10.03.2017 Изтича срокът за заявления за гласуване на настоящ адрес . 2| 3690 |04.03.2017 Половината от заявленията за гласуване в чужбина са от Турция . 1| 4870 |02.03.2017 19 014 заявления са подадени за гласуване в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads