Реклама / Ads
23| 5997 |24.02.2012 НОВИНИ

Мащабна измама: АЕЦ "Козлодуй” оборудвана с фалшиви части

.
Разликата в цената си поделяли ръководителите на няколко големи предприятия от руския ядрен отрасъл. Ще ожесточим контрола, каза шефът на АЕЦ.
 

Следствената служба на Русия разследва мащабни измами при производството на оборудване за ядрени централи в Русия и в чужбина, в това число АЕЦ „Козлодуй", съобщава руската информационна агенция „Росбалт", цитирана от БTВ. Ставало въпрос за оборудване, произвеждано от стомана, която е по-евтина от договореното.

 

Източници от следствието обяснили пред агенция "Росбалт", че става въпрос за т. нар. тръбни дъски и дъна за подгреватели с високо налягане на АЕЦ „Козлодуй". Оказало се, че те са изработени от стомана с качество, което не отговаря на технологичните изисквания и на условията по договора за поръчка.

 

В официално съобщение на завода производител от януари 2011 година се казва, че 8 от въпросните подгреватели са изработени по поръчка на българската фирма "Атомтоплопроект", отговаряща за модернизация на системите за регенерация под високо налягане. Първите четири са доставени през 2010-а, монтирани са на Шести блок и след успешни изпитания за въведени в експлоатация.  Другите четири агрегата са за Пети блок на централата и са изпратени за България в края на 2010 г. и началото на 2011 г.

 

Във връзка с разследването е арестуван директорът по снабдяването на завода производител, а генералният директор на руската компания подизпълнител се издирва. При обиски в двете дружества са иззети документи, свидетелстващи за измамите.

 

Всяко съоръжение, което се доставя, има програма за входящ контрол. Ще ожесточим контрола за доставката на всяко оборудване, ще разширим програмите и ще започнем задълбочен анализ, обеща по БТВ шефът на АЕЦ “Козлодуй” Александър Николов по повод публикациите. Той се оказа неприятно изненадан от информацията, но добави, че това не се случва за първи път с руски доставки. Такъв бил случаят с проблемите в реакторната част с т.нар. чохли, които били заменени с оборудване, което отговаря на всички изисквания.

В пети и шести блок на ядрената централа имало по четири подгреватели във всеки реактор, т.е. общо осем, но засега нямало никакви косвени признаци за проблеми с тях.  Ставало дума за некачествен метал, а не за некачествено съоръжение. Сега не можем да направим точен контрол, трябва да спре целият блок, за да се направи експертиза, а подгревателите могат да бъдат изключени, но не и проверявани, каза Николов. Той още днес ще изпрати писмо до доставчика на подгревателите "Атомтоплопроект"” и до завода "ЗиО-Подолск" в Подолск за бърза реакция и информация от тяхна страна, а следващата седмица, ако се наложи, ще се изпрати и група в Подолск.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 119| 6304 |01.10.2011 Започва мащабна проверка на незаконно забогателите . 70| 7667 |26.05.2011 Wikileaks: Б. Борисов-мащабна контрабанда на амфетамини и зависимост от Лукойл . 3| 9077 |30.03.2011 Нова ДДС измама: "продават" фирми на роми от Букурещ . 5| 5037 |15.04.2010 Шефът на НАП: Тече най-мащабната акция; замесени са хора с положение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads