Реклама / Ads
17| 15154 |18.04.2011 НОВИНИ

Масов сюнет в Абланица; на празника и К. Нинова

.
Сред постиженията на айтоският сюнетчия Лютви Мехмед са обрязването на 65-годишен мъж и няколкомесечно бебе Източник: Струма
Културният аташе на Турция в София М. Бейгин огледал как се прилага прекопираната от евреите и изоставена от християните традиция.
 

Около 70 деца обряза известният сюнетчия от гр. Айтос Лютви Мехмед на организирния от кметство Абланица, местното джамийско настоятелство и Районното мюфтийство - Гоце Делчев масов сюнет в хаджидимовското село, пише днес в. Струма. Подобен масов ритуал местните хора помнят, че се е провел преди 20 години. Специално в Абланица пристигна главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, районните мюфтии от Благоевградска и Смолянска област и имами. Сред гостите бяха културният аташе на турското посолство у нас Масар Бейгин, депутати и членове на Централното оперативно бюро на ДПС, общински и областни партийни лидери, кметове и др. Обрязването бе кулминация на празниците по повод годишнината от рождението на пророка Мохамед, което съвпадна с християнския Лазаровден, символизиращ изцеление и възкресение.

Празникът в село Абланица започна рано сутринта с внушително религиозно шествие, предвождано от Мустафа Хаджи и децата с родителите им, местни жители и гости. На площада множеството се включи в молитвата, водена от Хаджи. След това думата взе депутатът Алиосман Имамов, който е от село Абланица: "Днешният празник е знаков за нас, мюсюлманите. Обрязването е символът, с който момчетата доказват своята вярност към тази религия, към която принадлежат. Исус Христос също е бил обрязан, в християнския календар съществува и до днес такъв празник, но не се изпълнява /б.р. Мохамед е прекопирал обрязването от евреите, при които ритуалът продължава и до днес/. Длъжни сме обаче да заявим, че няма да позволим който и да било да се бърка в нашите религиозни дела и да ни определят водачите. Готови сме с всички демократични средства да браним това наше право", заключи Имамов.

Обрязването на събраните от региона около 70 деца започна в 14 часа, след обедната молитва. След това на стадиона в селото се проведоха традиционните празнични борби и конни кушии.

Към празнуващите в с. Абланица се присъедини и депутатът от БСП Корнелия Нинова, която бе в региона във връзка с посещението на президента Георги Първанов в с. Гърмен. Тя поздрави организаторите и местното население с празника. Много от присъстващите коментираха, че появата на Корнелия Нинова в Абланица на празника не е случайно. През уикенда в региона бе "сготвена старата манджа" на старата коалиция БСП-ДПС, бяха коментарите. Щом Корнелия Нинова дойде на празника ни в Абланица, пазената в тайна досега предизборна коалиция БСП-ДПС става явна, не са случайни и совалките на представителите на Централното оперативно бюро на ДПС в региона, на депутатите от БСП и президенското посещение в Гърмен в един и същи ден.

Досега само за заблуда се тръбеше, че между ГЕРБ и ДПС има тайно коалиционно споразумение, но това, което се случва, ни дава вече ясни сигнали и отговори кой с кого ще се коалира на предстоящите местни и президентски избори, коментираха хората на площадите както в с. Абланица, така и в с. Гърмен, където президентът Георги Първанов бе гост на кмета Ахмед Башев. (Струма)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4822 |21.03.2011 РЗС платили на цигани за масовката в Пиринско . 1| 4974 |14.03.2011 Масово уволняват металурзи в Кърджали . 8| 5127 |01.03.2011 Масов побой между ирландци и българи в бирария . 41| 5342 |15.02.2011 БСП плаши ГЕРБ с масови протести

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads