Реклама / Ads
3| 4037 |18.09.2021 НОВИНИ

Математик: Никой не иска локдаун, но накрая просто ще се случи

.
Лъчезар Томов Източник: стопкадър, БНТ
Никой не иска локдаун, но накрая просто ще се случи, защото болниците ще се запълнят, хората ще почнат да умират по стълбите. Няма как да знаем, ние не изпълняваме нищо. И просто без значение кой е на власт - накрая ще се наложи локдаун. И дори и ваксинираните ще трябва да си останат вкъщи. Ние нямаме авторитети. Ние не сме божества и когато си отиде някой наш близък - тогава отиваме да се ваксинираме. Това каза пред БНТ математикът д-р Лъчезар Томов.
 

„Сегашната вълна може много лесно да повтори това, което се случи миналата есен. Сега може да има 100 000 активни случая с 13 000 в болница. Трябва да имаме предвид, че „Делта“ вариантът е по-заразен и с изключително много копия“, обясни той.

 

Томов предупреди, че може да се отворят сериозни клъстери заради началото на учебната година и препоръча да се носят най-хубавите маски в училище, за да е по-безопасна средата.

 

Междувременно математикът изрази надежда, че българите ще започнат да се имунизират повече. В момента ваксинационният процент е нисък.

 

По думите му 40% от всички заразени, дори и да са без симптоми, развиват сериозни органни увреждания - сериозен спад на бъбречната функция и на когнитивните функции, проблеми със сърдечната дейност.

 

„Ваксините намаляват риска 10 пъти, правят тази болест да е като грипа, с когото вече сме свикнали. Така че с времето и ваксинацията, ако се цивилизоваме и стигнем до нормални ниво на 80-90% ваксинирани, тогава ще имаме много малко хора в болница“, добави Томов.

 

„Положителната новина, свързана с COVID пандемията, са за ваксинираните с две дози преди две седмици поне - те могат да бъдат в голяма степен спокойни. В момента в интензивните отделения почти няма позитивни пациенти, които са били ваксинирани“, посочи той.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3269 |17.09.2021 ГЕРБ пак стреля по Радев и служебния кабинет. Иска незабавно уволнение на Румен Спецов . 6| 3593 |16.09.2021 Премиерът Стефан Янев: Не съм чувал от президента, че прави или иска да прави партия . 16| 3175 |16.09.2021 Мария Шаркова: Популизмът е причина за ниската ваксинация . 3| 3361 |15.09.2021 Станишев поиска от фон дер Лайен върховенство на правото и повече социални мерки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads