Реклама / Ads
13| 9576 |29.09.2013 НОВИНИ

Мавродиев: Прокопиев е христоматиен олигарх

.
Стоян Мавродиев Източник: Булфото
Ако има христоматийно определение за олигарх в България, най-точно като такова отговаря Иво Прокопиев. С цялата си кариера този човек се е облагодетелствал от незаконната си връзка с изпълнителната власт. Купува почти без пари предприятия, върши незаконна приватизация, манипулира решенията на изпълнителната власт.
 

Това каза шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев в ефира на Нова телевизия. В България всеки трябва да започне да си върши работата и да защитата обществения интерес, смята шефът на КФН. Борисов не се е месил в нашата работа, ние сме независим регулатор, включително и за тази история с Прокопиев. Той потвърди тогава, че няма да има чадър за никого от екипа му и да си вършим работата както трябва, каза Мавродиев.

Критикувал съм Симеон Дянков и за Сребърния фонд, за измислената заедно с Прокопиев схема да управляват парите на пенсионерите и да влагат в съмнителни инструменти, коментира Стоян Мавродиев.

Мавродиев разказа и случаят с ощетяването на държавата при приватизация на държавния дял в EVN. Според него, двамата министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков отговарят за сделката и са допуснали ощетяване на държавата със сериозна сума.

Най-големите нарушения по тази сделка обаче са допуснати от Булброкерс, фирмата на Иво Прокопиев, продължи шефът на КФН. Чрез своята фирма Прокопиев е представлявал интерсите на българската държава, която продава своите дялове и за това получава огромна сума пари, потвърди Мавродиев.

От друга страна, същата фирма “Булброкерс” е брокер и на EVN, която купува почти целия държавен дял на борсата. Това е част от схемата за ощетяването на държавата. Има и други действия и бездействия, които водят до олекване на хазната с минимум 87 милиона лева, но е възможно нанесената щета да е и по-голяма.

“Булброкерс” прави оценката на акциите, при продажбата на държавния дял. След няколко месеца при одобряване конспект на ЕРП-то същите акции от същата фирма са оценени три пъти по-скъпо. При това няма никаква промяна в положението на компанията на пазара-акциите са едни и същи, но цената скача в пъти.

Няма такъв случай на фондовата борса, толкова да скочи цена в рамките на няколко месеца. За сделката нашите експерти са пуснали наказателни постановления, част от които вече са утвърдени от съда, уточни шефът на КФН.

Той потвърди, че няма лична вражда с Иво Прокопиев, нито с някоя от 1000-те компании, които се регулират и наблюдават от КФН, просто си върши работата. Конфликтът си с олигарха той обяснява с накърнените интереси на фирмите на Прокопиев и спрени сделки с тях.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5965 |18.09.2013 Иво Прокопиев се изкара чист като утринна роса . 39| 6004 |13.09.2013 Кортенска: В ръководството на Реформаторите има хора на Прокопиев . 57| 6620 |12.09.2013 Дават на прокурор Дянков, Трайков и фирма на Прокопиев . 24| 5168 |07.08.2013 Прокопиев се оплака от медиите, само неговите били честни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads