Реклама / Ads
31| 5340 |22.08.2010 НОВИНИ

Медалисти: В България няма бъдеше за нас

.
Не виждаме смисъл да оставаме в България. Това заявиха нашите медалисти по информатика от международната олимпиада, след като се завърнаха от Канада.
 

Нашият отбор беше от четирима ученици, които донесоха на България 4 медала - два златни, един сребърен и един бронзов, като възпитаникът на Природоматематическата гимназия в Шумен Румен Христов, освен златен медал, стана втори в света от 292 участници.

Румен изтъкна, че са му трябвали 5 години подготовка за представянето на тази олимпиада. Успехът си той каза, че дължи на усилените тренировки по решаване на задачи.

Той бе категоричен, че не го влече научната дейност, а иска да работи в голяма софтуерна компания в чужбина.
Условията в България не са никак привлекателни за разлика от тези навън, каза вторият в света по информатика.

Кампусът, където се състоя олимпиадата например, не може изобщо да се сравнява със Студентски град в София, сподели още Румен.

Другият български златен медалист Владислав Харалампиев, който учи в СМГ, разказа че на Олимпиадата е имало задачи, които са били много интересни и истинско предизвикателство.
Той заяви, че не е бил предварително сигурен в успеха си и че много се радва, че има златен медал, защото просто се е сетил как се решава задачата.

Сребърният медалист Антон Анастасов от математическата гимназия в Хасково също сподели, че се е подготвял 4-5 години, че на олимпиадата в Канада е имало наистина трудни задачи и че конкуренцията е била огромна.
Според него също условията в България за развитие не са привлекателни. Бих искал да остана в България, но не виждам смисъл, каза той.

На това мнение е и бронзовият медалист Михаил Ковачев от Природоматематическата гимназия в Шумен, който също мисли да продължи пътя си извън страната.

Задачите на олимпиадата в Канада са били с лесна част и с много трудна част, тъй като идеята на авторите е била всеки да може да започне решаването им, но малко да могат да довършат, разказа зам.-ръководителят на българския отбор проф. Стоян Капралов от ТУ-Габрово.

От участниците се е изисквало логаритмично мислене и правене на програма за определено време, която да работи вярно. Конкуренцията е била изключително голяма - 292-а участници от 84 държави.

Първият подарък, който получиха на летище София, бе грамоти от Института по математика и информатика на БАН.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5053 |17.08.2010 България грабна 38-о място за страна с добър живот . 8| 6269 |17.08.2010 „Файненшъл Таймс”: Мутрите в България свиха перки . 4| 6160 |15.08.2010 Борисов: Ремонтираме пътната инфраструктура на Северна България . 4| 5410 |14.08.2010 България зарибява Гърция с колумбийско евро менте

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads