Реклама / Ads
12| 6231 |12.09.2018 НОВИНИ

”Медиана”: Народът пише „Среден“ на кабинета, но ГЕРБ води на БСП с 3,5%

.
Бойко Борисов
Народът е все по-недоволен от управлението на страната. ГЕРБ губи един процент от електоралната си подкрепа, но все още води пред основния си политически опонент БСП с 3,5 процента, според представително за пълнолетното население на страната проучване на ”Медиана”, направено между 1 и 8 септември сред 1006 души.
 

Данните показват, че ако парламентарните избори бяха днес, ГЕРБ биха получили 23,6 на сто, БСП за България - 20,1 на сто, ДПС - 9 процента, Обединени патриоти - 6,6 на сто, АБВ - 2,1 на сто, а Демократична България - 2 процента, "Воля" - 1,8 на сто.

 

Според социолозите кризата във властта от последния месец и острите пререкания на Волен Сидеров и Валери Симеонов най-сериозно е ударила Обединените патриоти и те са загубили над 3 на сто от електоралния си потенциал в рамките на месец. "Воля" продължава постепенно да губи симпатизанти и вече е под 2 на сто. Две партии успяват да изплуват над психологическата граница от 2 процента - "Демократична България" и "АБВ". Засега ДПС се утвърждава като трета политическа сила и не се наблюдава сериозно влияние на ДОСТ на Лютви Местан сред този електорат, посочват от Медиана".

 

Според данните евентуална партия на Слави Трифонов би получила 4,6 на сто. Следва да се има предвид, че тази картина на относителна политическа стабилност би могло да се окаже твърде измамна, коментират от "Медиана".

 

Общо 55 на сто заявяват, че е възможно да гласуват за засега хипотетичните "Партия на Слави Трифонов" и "Партия на Румен Радев". Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при едни избори и непредвидимо, посочват анализаторите.

 

Премиерът Бойко Борисов за един месец е загубил 6 процента от личния си рейтинг, който през септември е 36 на сто. Волен Сидеров е загубил 5 процента, колкото и Томислав Дончев, а при Цветан Цветанов също има спад с 3 процента. Президентът Румен Радев е с най-висок рейтинг - 66 процента, което според данните е с три на сто по-малко от юли. След него е Йорданка Фандъкова с 49 на сто, колкото и през юли.

 

Общата оценка за работата на кабинета е "Среден" - 3.29. За три месеца хората, които смятат, че е добре кабинетът да изкара пълен мандат, са намалели с близо десет процента, посочват от "Медиана". Според данните 37 на сто биха искали правителството да изкара пълен мандат, 29 на сто - да си отиде предсрочно, а на 21 на сто им е безразлично.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 28507 |11.08.2018 Румъния пред гражданска война: народът срещу управниците . 1| 5044 |09.08.2018 Асма Асад: Народът ни показа какво е твърдост . 14| 6014 |28.07.2018 Нинова: Шайката си отива, народът остава . 18| 19466 |12.07.2018 Атанасов: Правителството даде на ДПС 500 милиона лева, а народът нека си гледа световното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads