Реклама / Ads
1| 4048 |01.04.2019 НОВИНИ

Медиите получиха право да не заличават информация за обществено опасни хора

.
Източник: БГНЕС
Медиите могат да откажат да изтрият информация от интернет сайтовете си, когато тя се отнася за обществено опасни хора и престъпници. Това е решението на Комисията за защита на личните данни, взето след множество сигнали, че осъждано лице ги тероризира с искане да бъде премахната информация за него.
 

Комисията за защита на личните данни е стигнала до своето решение след поредица сигнали от издатели, че осъжданият Д. М. В. е поискал публикации за неговата присъда да бъдат изтрити. Той се позовава на т.нар. право да бъдеш забравен, което е предвидено в европейския регламент за защита на личните данни и българския Закон за защита на личните данни.

 

Отправените искания до Комисията за защита на личните данни са свързани най-вече с екстрасенса Деси, който бе осъден за измами, а сега настоява публикациите и снимки с него да бъдат изтрити от сайтовете на всички медии. Редица редакции са затрупани с искания от осъждани лица, които настояват да бъдат забравени.

 

Правото да бъдеш забравен бе въведено в европейския регламент през 2016 г. и дава възможност всеки гражданин да поиска от интернет да бъде изтрита информацията за него. То обаче не е абсолютно право, казва в становището си Комисията за защита на личните данни, подписано от председателя ѝ Венцислав Караджов и членовете Цветелин Софрониев и Веселин Целков, съобщава Novini.bg

 

Становището е било прието в средата на миналата седмица. Изтриването на публикации може да бъде отказано, когато личните данни са обработени за журналистически цели и освен това се нарушава правото на свобода на информацията, казва още комисията. Тези изключения са предвидени както в европейския регламент 2016/679 (станал известен под абревиатурата GDPR), така и в българския Закон за защита на личните данни.

 

,,Медиите и в частност журналистите са призвани да осигуряват прозрачност и информираност на гражданите, като по този начин способстват за защитата на обществения интерес. В конкретния случай е налице основание за отказ на предявеното право на изтриване на лични данни поради факта, че обработването им е необходимо за упражняване на правото на свобода на изразяване и правото на информация и не на последно място за изпълнението на задача от обществен интерес, която обуславя необходимостта от информиране на обществото както за извършените престъпления, така и за личността на извършителя предвид неговата завишена обществена опасност”, гласи едно от заключенията по жалбите на медиите, което е написала Комисията за защита на личните данни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5216 |25.03.2019 Няма край: И новият и.д. правосъден министър с апартамент на занижени цени . 5| 5950 |25.03.2019 Гласят Данаил Кирилов за правосъден министър . 1| 3826 |21.03.2019 Има опасност прилагането на закона ”Пеевски” да лиши медиите от приходи . 1| 3776 |13.03.2019 ВАП: Кметове са се настанявали неправомерно в общински жилища

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads