Реклама / Ads
6| 5030 |09.03.2011 НОВИНИ

И медици протестират пред МС

.
100-150 медици се събраха на протест пред сградата на Министерски съвет срещу водената политика в сферата на здравеопазването. Те са организирани от Българския кардиологичен институт.
 

Мощни скандирания "Оставка" и „Убийци" огласиха центъра на столицата.Ден по-рано на същото място се проведе протест на животновъдите.

Протестиращите са подготвили писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което посочват, че управлението на здравеопазването през последните 10 месеца е особено лошо, а здравната реформа отново боксува.

Според тях има корпоративно влияние при вземането на решения от здравното ведомство и НЗОК.

Според медиците от болниците на Българския кардиологичен институт МЗ и НЗОК са взели вредни решения в полза на „Софарма." Те не са съгласни и с целевото орязване на бюджетите точно на техните болници, като решението за това е на зам.-здравния министър Гергана Павлова - бивша служителка на „Софарма."

Според недоволните медици това решение има за цел да затвори успешните частни болници и да подготви приватизацията на държавните клиники.

Според тях Здравната каса своеволно ограничава дейността им и орязва бюджетите на болниците с 56%. Те настояха министър-председателят да върне нормалните бюджети на специализираните кардиологични болници.

В писмото се посочва, че в болниците на Българския институт за три години са преминали над 400 хиляди души и са спасени над 20 хиляди човека с остър коронарен синдром.

Лекарите се обявяват и срещу решението държавните поръчки за онкологични лекарства да преминат към здравните заведения в страната. По думите им така вместо един прозрачен търг в МЗ, ще има над 80 търга, което ще доведе до ново тежко задлъжняване на болници - класическа подготовка за приватизация с увеличено участие в държавните поръчки.
Протестиращите са на мнение, че и това е идея на Павлова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4907 |09.03.2011 БСП плаща по 50 лева на фермери да протестират . 17| 5769 |27.02.2011 В. Дърева: Международната общност не издържа теста с медиците ни в Либия . 21| 6963 |25.02.2011 Медиците ни от Либия обидени на Борисов . 12| 8314 |31.01.2011 Частните съдебни изпълнители протестират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads