Реклама / Ads
5| 4481 |02.03.2016 НОВИНИ

Медици скочиха срещу новите правила за предписване на лекарства

.
Изписването на лекарства по международно непатентно наименование може да застраши живота на пациентите. Зад тази позиция застанаха пациенти и специалисти, предаде БНР.
 

Припомняме, че проектонаредба на здравното министерство предвижда напълно заплащаните от Здравната каса медикаменти да се предписват от лекарите не с търговското им име, а с името на активното вещество в тях. Вчера и от Българския фармацевтичрен съюз излязоха със становище, че някои лекарства не бива да се изписват по описания в новата проектонаредба начин.

 

Предложението на здравното министерство за промени в начина на изписване на лекарствата извади наяве конфликта между лекари и фармацевти по въпроса кой по-добре познава различните лекарствени форми и техния терапевтичен ефект.

 

Двете съсловия са на едно мнение, че наредбата трябва да бъде преработена. Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: В момента ят залага много подводни камъни и не решава проблеми.

 

Според становище на Българския фармацевтичен съюз наредбата не дава достатъчно възможност на фармацевтите да заместват едно лекарство с друго, ако това е възможно и безопасно за пациентите. Тя обаче не изключва групи лекарства, които в никакъв случай не трябва да се променят без лекарски надзор:

 

Биоподобните лекарства трябва да бъдат изключение от това правило. Голяма група лекарства с т.нар. тесен индекс не могат да бъдат произволно заменяни, защото това може да доведе до тежки проблеми за пациентите.

 

Радка Йорданова е майка на дете с чернодробна трансплантация: Има голям риск от отхвърляне на тези трансплантирани органи. Интересуваме се кой ще поеме отговорността за загубен дори един човешки живот.

 

Документът не предвижда възможността  в рецептата да бъдат записани различните форми на едно и също активно вещество. Пример даде доц. Яна Симова, кардиолог:

 

В нашата област има един медикамент „Метопролол“, който се използва за няколко индикации. Има няколко форми и фармацевтът трябва да вземе решение - да изпише едната или другата форма, което може да бъде фатално.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4358 |22.02.2016 Удължават срока на обсъждане на новите учебни програми за втори, шести и осми клас . 10| 4817 |18.02.2016 Парламентът избра новите инспектори в Инспектората на ВСС . 52| 46286 |12.02.2016 Съпруга на болен от рак пред Фрог: Върна се от оня свят с интегративна медицина . 2| 4146 |12.02.2016 Новите учебници за 15 септември под въпрос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads