Реклама / Ads
1| 4502 |24.08.2015 НОВИНИ

Медици заплашиха със съд сливането на Спешна помощ в София и областта

.
Спешна помощ
Намаляване качеството на спешната медицинска помощ и нарушаване принципа на равнопоставеност на пациентите от София и София-област са само част от рисковете на проекта за сливането на Центъра за спешна медицинска помощ София-област с този в столицата, обявиха работещи в системата и пациентски организации.
 
Те предложиха на Министерството на здравеопазването да подложи на обществено обсъждане проекта за нов медицински стандарт и обясниха, че ако не се съобразят с техните аргументи недоволството им може да стигне и до съда.

Аргументът за предложението е оптимизиране на разходите и логистиката в спешната помощ, както и мотивация на работещите в системата.

Те обаче категорично се противопоставиха на това решение и се обърнаха директно към здравния министър Петър Москов, като обясниха, че министерството не спазва предприетите предварителни ангажименти по концепцията за оказване на спешна медицинска помощ и преминава към структурни промени, които са неблагоприятни и са заплаха, както за медиците, така и за техните пациенти. Д-р Десислава Каталиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ, заяви, че един от проблемите е, че с насочването на екипите към столицата, ще се оголят филиалите, чиито пациенти няма да получават навременна помощ.

"Районната координационна централа на София-град е уникална, обслужва 2- милионна София и го прави трудно. Не може рационално да управлява постъпилите повиквания, има закъснения, грешки. След като тази централа обработва 125 000 повиквания на година, как ще се справи с още 20 000 повиквания от София -област. Това ще затрудни достъпа на пациенти от София-град и област. Ще са нужни допълнителни екипи, а без човешки ресурс няма как да се случи", смята д-р Каталиева.

На пресконференцията беше оборен и един от основните аргументи на Министерството на здравеопазването - че сливането ще мотивира работещите в спешната помощ. Оказва се, че те имат притеснения, че по този начин работното им време ще се увеличи от 7 на 8 часа на ден, което за момента е една от малкото привилегии на спешните медици. проектът за сливане е в разрез със съществуващата законова наредба, тъй като това не е предвидено в приетата концепция от Министерски съвет за развитие на Спешната медицинска помощ за периода 2015 - 2020.

Също така тя е и в разрез и с европейските препоръки за оказване на спешна медицинска помощ при приоритизирането на спешните медицински повиквания и е заплаха за пациентите и работещите спешни медици.

„Вярваме на този министър, защото написа Концепция за спешна медицинска помощ. Препоръчваме му да спази поетите ангажименти по концепцията", када д-р Каталиева.

Те предложиха на Министерството на здравеопазването да подложи на обществено обсъждане проекта за нов медицински стандарт и обясниха, че ако не се съобразят с техните аргументи недоволството им може да стигне и до съда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4374 |09.08.2015 Председателят на БЛС: Сливането на болници да е пожелателно . 0| 4764 |22.07.2015 Варненските съдебни медици готвят протест . 1| 6125 |13.06.2015 Шеф на Спешен център: Медиците често трябва да избират кого да спасяват . 23| 5444 |05.06.2015 Синдикалист за Фрог: Москов щеше да прегази протестиращи медици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads