Реклама / Ads
4| 6076 |28.03.2018 НОВИНИ

„Медицински одит” постави в графа „маловажен” случай на смърт по сигнал на МВР

.
Продължават разкритията на всевъзможни форми на злоупотреби в Медицински одит. Пореден случай на смърт в лечебно заведение се е оказал „маловажен“ за ръководството на ведомството. В редакцията на Фрог нюз са получени документи със скандално съдържание.
 

Министерство на вътрешните работи е сигнализирало агенцията за пациент, починал в столична университетска болница. За нуждите на контролното производство МВР са предоставили всички документи, включително и снетите от медицинските лица обяснения.

Извършена е проверка от трима лекари – контрольори от състава на агенцията. Констатациите на проверяващия екип са шокиращи. Пациент е претърпял тежко пътно транспортно произшествие. Докаран е в болницата от екип на център за спешна медицинска помощ. Вместо да получи качествена, своевременна и достатъчна медицинска помощ на горкия човек му се случва следното: Не му се правят клинико-лабораторни изкследвания, ортопеда не отразява обективното му състояние, по никакъв начин не са отразени данните, свързани с ПТП, описание и локализация на болките на пациента и т.н.  Оказва се, че лекар без специалност е извършил преглед като неврохирург.  Отново не са снети данни, не е назначил Ро графия за нуждите на полцията. Случаят въобще не е докладван на лекар със специалност.  Следва и друг кориоз: Аналогично, като „неврохирурга“ без специалност, е последвала консултация от „хирург“ без специалност! И той като колегата си не взима предвид тежкото състояние на пациента и не докладва към лекар с придобита специалност по хирургия.

Пациентът е отпратен вкъщи. Не само, че не е приет в болницата, а изобщо липсва заключение за необходимост от продължаване на лечението в друга болница или поне в структурите на доболничната помощ. Пострадалият  дори не е оставен за наблюдение и проследяване на състоянието.

 

За съжаление, след два дни пациентът се връща, но вече в противошокова зала. Организмът му  е сринат, налице са и данни за травматичен шок. Взето е решение за оперативна интервенция в спешен порядък. Без да влизаме в детайли за последвалата агония, 5 дни по-късно човекът умира.

Контрольорите на агенцията изготвят поредица от актове за допусната лекарска грешка срещу всички участници в „лечението“ на пациента. Констатациите им са ясни и категорични. Подобно на случая с бебето в Стара Загора, за който вече писахме, и тук не е имало лекари-специалисти, които да осъществят качествен лечебно- диагностичен процес. Пациентът е попаднал в ръцете на лица без специалност, които са подценили фатално състоянието му, коментираха пред Фрог служители на „Медицински одит”.

Докладът е изготвен, актовете били връчени. До тук всичко изглежда по правилата, т. е  случаят няма как да бъде потулен.

 

Изведнъж какво се случва: Изготвена е окончателна „докладна записка“ по абсурдния  режим на работа в агенцията, в която същите контрольори, ни в клин ни в ръкав, са приканени да развият съждения за евентуално наличие на предпоставките на чл.28 от ЗАНН, т. е. „маловажност“ на случая. Юристи ни осветлиха, че преценката за маловажност е на наказващия орган, т.е. директора на агенцията. Контрольорите нямат право да извършват подобна преценка – те следва във всички случаи на установени нарушения да съставят и връчат актове. Смятат, че по този начин, поради липсата на адекватни мотиви и аргументи, директорът вероятно може да се опитва да „размие“ от себе си отговорността за подобно решение, а именно да прекрати случай на смърт „по маловажност“. Лица от състава на агенцията ни потвърдиха , че съществува подобна неузаконена практика – при определени случаи контрольорите са „натискани“ да развиват съждения в насока „маловажност”.

Абсурдният натиск стига до там, че контрольорите предлагат и проекти на писма за „маловажност“ до нарушителите. Нещо, което не кореспондира със съдържанието на първоначалния им доклад и с елементарната човешка логика и справедливост.

При така изложената трагична картина на проведеното „лечение“ и въпреки категоричните изводи на контрольорите на агенцията,  в крайна сметка директорът на агенцията Златица Петрова прекратява наказателните производства за лекарска грешка „по маловажност“ на случая. Не ни е известно дали МВР са били уведомени за въпросното решение на „Медицински одит”. Фактите са тези, изводите са за вас. Разкритията продължават. Институциите продължават да мълчат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7416 |26.03.2018 Борисов: Поставих въпроса за Тракийските бежанци, Турция също има претенции към нас . 1| 5617 |26.03.2018 Външно се противопостави на Туск за руските дипломати . 2| 6671 |22.03.2018 Само във Фрог: От „Медицински одит“ се правят на разсеяни за лекарски грешки като не се произнасят . 6| 5969 |21.03.2018 Нанков: Фигуративно сме поставили чиновник до всяка дупка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads