Реклама / Ads
8| 4776 |20.12.2012 НОВИНИ

Между 3,5 и 7% по-евтино парно за ЧНГ

.
Ангел Семерджиев
Намалението на цената на газа ще бъде с 9,8 на сто от догодина, реши окончателно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
 

ДКЕВР ще намали цената на природния газ повече от предложението на "Булгаргаз", съобщи председателят на регулатора Ангел Семерджиев. От "Булгаргаз" поискаха намаление на цената с 9,3 на сто.

Цената на парното ще поевтинее най-драстично в столицата. Намалението на  топлинните услуги в страната ще от 3,5 до 7%, като процентът е различен, защото дружествата имат различни технологии и разпределение на разходите за гориво, обясни Ангел Семерджиев. Той допълни, че община Велико Търново ще продължава да предлага най-скъпа топлоенергия. Това се дължи на по-големите разходи за разпределението на газа, тъй като не го получава директно от „Булгаргаз”, уточни Семерджиев.

Най-голямо ще е намалението в София, тъй като и предишното увеличение на тази услуга е било най-високо в столицата. Столичната топлофикация ще намали цената с малко над 7%, в Пловдив намалението ще е с около 6 на сто, а във Варна сметките ще падат с малко над 2,5%. В Бургас, Плевен, Враца и Велико Търново абонатите ще плащат съответно с 4,5 и 6,5% по-малко.

Това решение няма да засегне абонатите на парно в Русе и Перник, защото ТЕЦ-овете там са на въглища, а не на природен газ.  

Между 3,5 и 4 млн. лева по-малко ще са приходите на "Булгаргаз" заради разликата между предложеното от  ДКЕВР намаление в цената на природния газ за първото тримесечие на 2013 г. и поисканото от газовото дружество. Това обясни изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

"Ние не приемаме клиентите си като врагове, но и те не трябва да ни приемат като донори", обясни той. Гогов съобщи, че задълженията на "Топлофикация София" са приблизително същите, каквито са били и преди около месец. "Хубавото е, че засега не са генерирани нови и плащат почти ежедневно", допълни Гогов.

Намалението се дължи на подписания през ноември нов газов договор с "Газпром", според който цената на природния газ на едро пада с 20% от 1 януари 2013 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6785 |30.11.2012 Д-р Кацаров: Има неприязън между лекари и пациенти . 18| 5948 |28.11.2012 Прокурор по САПАРД го грози между 1 и 6 г. затвор . 0| 10990 |27.11.2012 50 години дипломатически отношения между България и Шри Ланка . 4| 5694 |23.11.2012 Нищят виновника за катастрофата между трамвая и две леки коли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads