Реклама / Ads
13| 6773 |26.03.2014 НОВИНИ

М. Менков пред Фрог: Свидетел по делото трябва да е обвиняем, а не Цветанов

.
Близо два часа бе разпитван свидетелят Детелин Димитров по второто дело на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за ощетяване на МВР с 50 000 лева. Свидетелят бе призован в съда в качеството си на служител, отговарящ за информацията в ГДБОП и председател на дисциплинарната комисия, занимаваща се с производството на бившия шеф на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров, срещу когото има повдигнато обвинение.
 

 

Димитров заяви в съда, че имало предложение дисциплинарното производство да бъде прекратено срещу Тодоров заради липсата на достатъчно данни за него. Това становище обаче било подписано с особено мнение от трима членове на комисията.

 

Въпреки че, нямало информация за нарушения, Димитров предложил да бъде отнет достъпа до квалифицирана информация на полицая, с което да бъде отстранен от заеманата му тогава длъжност „на база друго основание”. „Той можеше да бъде възстановен на длъжност когато спре разследването в досъдебното производство”, допълни свидетелят.

 

По неговите думи проверката завършила с отстраняване от длъжност на Тодоров без да стане ясно на какво основание. „На мен не са ми били предоставени основания за дисциплинарно уволенение. Директорът Флоров ми бе казал, че Орлин Тодоров не е за дисциплинарно уволнение и министърът на вътрешните работи беше на същото мнение.”

 

Докато течеше разпита на свидетеля не стана ясно дали той сам е вземал решение по отношение на Тодоров или е изпълнявал нареждане на бившия шеф на ГДБОП да не бъде уволняван. Той представи шефа си като човек с променливо настроение и който упражнявал психически натиск върху него. „Флоров обичаше да повишава тон. Начинът на ръководене на ГДБОП бе авторитарен. Флоров непрекъснато си менеше мнението, с което не ми помагаше за събирането на доказателства по производството”. Димитров се чувствал уязвен и заради факта, че съпругата и дъщеря му работили в системата на МВР. Той се страхувал да не бъдат уволнени, макар че заплахи не бил получавал, категоричен е той.

 

„Детелин Димитров е трябвало да бъде обвиняем по делото", заяви пред Фрог нюз адвокатът на Цветан Цветанов Менко Менков. "Димитров каза: „Аз съм човекът, който трябва да направи проверка за квалифицирана информация. През цялото време твърдеше, че никой не му бил дал указания, а като му припомнихме, че Трифонов (зам.-шефа на ГДБОП) му е резолирал, не си спомни, че по това време Трифонов му е бил началник. На 4 април 2011 година му е било разпоредено да извърши проверката. Защо не я извършил 5 месеца?! Тогава бил служител на ДАНС – 5 пъти го разпитали, за да каже две лоши приказки за Флоров. И какво от това?! Какво отношение има това към Цветан Цветанов?", пита Менков.

 

"Петима души предлагат да не наказват с нищо Тодоров, Цветанов въпреки всичко го наказва с порицание. Можеше с нищо да не го накаже. Димитров, за да спаси себе си, докато е бил служител по сигурността на информацията на ГДБОП от 28 октомври до 14 ноември 2013 година, са го разпитали 5 пъти за 2 седмици само и само да каже нещо лошо за Станимир Флоров. Флоров му бил казал: "Не бил за уволнение". После пък Димитров казал: "Не ми е казал никой, аз сам си взех решение". Коя е истината?

Този човек не е бил наясно, че през по-голямата част от времето Флоров не бил на работа. Казали са му, че трябва да говори срещу Флоров, иначе ще го уволнят. Използвали са го и после пак са го уволнили", смята адвокатът.

 

Цветанов поясни пред Фрог нюз, че сумата от 50 000 лева, заради която е обвиняем е обезщетение на Тодоров, което се дължи по закон.

 

„Първата част от сумата 12 000 лева се дължи задължително за времето на отстраняване от длъжност по време на дисциплинарното производство, което е продължило от март до декември. При положение, че не е бил уволнен Тодоров, Цветанов е длъжен да му даде сумата от 30 000 лева, тъй като е дал молба за напускане”, разяснява Менков. „И аз съм задължен да го освободя в срок от 3 месеца, допълва го Цветанов.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4992 |25.03.2014 Уауу! АБВ откри представителство зад граница . 37| 27105 |25.03.2014 Само във Фрог: Убитият Б. Манджуков имал проблеми с украинци и банки . 44| 5937 |25.03.2014 Плевнелиев пред "Курир": Бяхме 90% зависими от Русия, сега - не . 48| 4991 |24.03.2014 "Атака" протестира пред президентството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads