Реклама / Ads
17| 4791 |18.08.2015 НОВИНИ

Мерджанов: Много страни работят с Русия. Защо ние не можем?!

.
Атанас Мерджанов
Агенция ТАСС разпространи изявление на Владимир Путин, в което ясно се заявява желанието на Руската федерация да работи за развитието на българо-руските отношения въпреки появилите се наскоро неразбирателства. Това изказване идва в контекста на други международни действия на Русия, като ключовото й участие при решаването на иранския ядрен проблем или за приетата късно снощи резолюция на Съвета по сигурност на ООН по конфликта в Сирия. Все по-ясно става, че картината, която ни се рисува за една агресивна Русия не съответства на истинските намерения на тази страна, коментира Атанас Мерджанов.
 

В Ялта президентът Путин нееднозначно заяви, че членството на България в НАТО не е проблем и не притеснява Русия. Защо тогава ние, българите, трябва да се чувстваме притеснени от членството си в НАТО, за да сме приятели на Русия? Трайна позиция на БСП, изразена и в специалните декларации на партията ни за преразглеждане на санкциите срещу Русия е, че членството на България в НАТО и в Европейския съюз не бива да бъде разглеждано като пречка за развиването на приятелските и добронамерени отношение, традиционни за нашите два народа. Напротив, България е призвана заради геополитическото си място, но и заради дълбоката си духовна и културна връзка с Русия, да играе ролята на помирител и да допринася за изглаждане на споровете. Вместо това някои български политици бързат да се наредят сред най-яростните критици на Русия. Не е ясно какво целят с това си превъзбудено поведение, но със сигурност то не е в интерес на България. Доказателства са слабите резултати от туристическия сезон, загубите, които земеделските ни производители търпят, а и общото неодобрение на българския народ заради влошените отношения с Русия, продължава Мерджанов.

 

Вече има ясен знак, че руската страна е готова да работи с България, както за общото развитие на отношенията между двата народа, така и по конкретни проекти. Спомена се и Южен поток. Българските власти нямат право да пропускат тази възможност и да поправят някои от грешките, които допуснаха. Време е за национално полезна, балансирана политика към Русия, която по никакъв начин не може да се тълкува като нелоялен акт към НАТО или към ЕС. Много страни от Европа постигат това. Защо ние да не можем?, допълни Мерджанов.  

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5682 |18.08.2015 М. Радева: Много тежки комплексари има в "Биг Брадър" . 5| 4888 |17.08.2015 Ал. Маринов: Управлението отлага проблеми и харчи много . 1| 4638 |15.08.2015 Гимнастичките ни втори в многобоя . 3| 12452 |08.08.2015 Ренета Инджова: Боли ме, много!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads