Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
0| 3760 |28.07.2016

Мерджанов: Правото и законите са безсилни пред безумието и радикализма

.
Атанас Мерджанов
„С приемането на закона за тероризма гаранциите за някои от най-съкровените ни свободи ще са до голяма степен отстранени.” Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов. Според него, възможностите за издевателства върху личния живот на хората чрез следене, подслушване и задържане трябва да бъдат ограничени до минимум. По неговите думи още е много пресен споменът от скандалите с подслушванията, а присъдите от Страсбург валят една след друга срещу държавата ни.

"Човек, който се притеснява за живота си, не може да се нарече свободен. Но нека не забравяме, че сигурност без свобода е характеристика или на затвор или на тоталитаризъм", допълни той.

 

Мерджанов подчерта, че тероризмът е едно от големите предизвикателства на нашето време и попита: „Каква санкция да предвидиш за някой, който и без това е решил да се самовзриви и да умре, погубвайки невинни?” Според него, правото и законите са безсилни пред безумието и радикализма.

 

Според народния представител, именно, защото между двете ценности – свобода или сигурност, балансът е невъзможен, законодателството винаги в очите на хората изглежда недостатъчно. Той припомни, че имаме Закон за МВР, Наказателен кодекс, Закон за защита от бедствията и авариите, Закон за мерките срещу финансиране на тероризма, Закон за отбраната и въоръжените сили, Закон за функционирането на системата за национална сигурност, цели три устройствени закона за специалните служби – за ДАР, за военното разузнаване и за НСО; Закон за специалните разузнавателни средства, десетки планове за защита при бедствия, неразделна част от които е Планът за противодействие на тероризма.

 

„Въпреки това обществото чувства, че това не е достатъчно. И ние в БСП разбираме и се съобразяваме с това усещане. Няма да се противопоставим на новото законодателство. Но няма и да го подкрепим. Защото сме сигурни, че то няма значително и рязко да подобри положението”, посочи той. Според него, ефектът му върху общото състояние върху системата за сигурност е под въпрос, докато последствията за гражданите са несъмнени.

 

Народният представител е на мнение, че това, което ще помогне много повече от този закон, е да се отделят нужните средства за разузнаване и контраразузнаване, да се укрепят съответните служби и да се оставят да работят на спокойствие. „Политиците също можем да им помогнем, като спрем да търсим медийна слава с тази тема или имитираме дейност, каквато между другото е основната цел на управляващите с този закон”, допълни той. По неговите думи, гражданите на България имат нужда от спокойствие, а отговорните служби от увереност.

„Затова от БСП се отказахме от иначе изключително мотивирания си вот на недоверие към правителството. Ситуацията изисква отговорност и ние я демонстрираме”, каза още Мерджанов. По неговите думи е крайно време и от мнозинството да спрат да губят време и обществената енергия със закони, като този или антикорупционния.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Мерджанов: Борисов да дойде в НС, да информира как действат службите 0| 3602 |29.06.2016 . Атанас Мерджанов: ГЕРБ допускат лобистка поправка в закона за чужденците 1| 3481 |15.06.2016 . Манолова: Правото на избор не може да е разменна монета в партийни сметки 4| 3578 |20.05.2016 . Петранов, Виена за Фрог: Абсолютно неприемливо е ограничаването правото на глас 0| 6375 |11.05.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ