Реклама / Ads
6| 4262 |11.12.2014 НОВИНИ

Мерджанов: Промените в Закона за МВР целят връщането на модела „Цветанов”

.
Зам.-председателят на БСП Атанас Мерджанов
„Промените на управляващите от ГЕРБ в Закона за МВР целят връщане на статуквото и функционирането на сектор „Сигурност” по модела на Цветанов”.
 
Това заяви пред БНР зам.-председателят на БСП и член на вътрешната комисия в НС Атанас Мерджанов. Промените са реакция срещу новия Закон за МВР, продължи Мерджанов и определи действията на управляващите като силови и реваншистки. Според него такива промени е трябвало да дойдат, след като бъде извършен прецизен анализ на тези, направени с новия Закон за МВР, влязъл в сила от 1 юли.

„След това имаше предсрочни избори, служебен кабинет и практически след промените никое ръководство на МВР не можа съзнателно да извърши това, което предполагаше новият закон”, добави депутатът.

Според Мерджанов друго, което „тормози” управляващите, е смяната на главния секретар, което те не са скрили и по време на предизборната си кампания. По думите му самият председател на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов е признал, че преместването на служба „Технически операции” от ДАНС в ДАТО не е съвсем дообмислена, тъй като е повече от ясно, че трябва да има взаимна контролираност между службите, които подслушват и следят.

Атанас Мерджанов отхвърли тезата, че предишните промени са премахнали конкурсното начало. „То не се премахва, става  въпрос за конкурсното начало в кариерното развитие и това по никакъв начин не е в ущърб на изискванията на нашите партньори, напротив това е едно улеснение, направено в голяма степен по искане на синдикатите, тъй като т. нар. „испански” модел задържаше кариерното развитие на редица млади кадри в системата на МВР”, аргументира се социалистът. Той поясни, че конкурсите за кариерно развитие са се провеждали изключително формално, като местата са заемали предварително обозначените.

Според Атанас Мерджанов управляващите се стремят към едно много силно структуриране по посока концентриране на повече власт в ръцете на министъра на вътрешните работи.

Относно ДАНС и случая с КТБ депутатът заяви, че усилията трябва да се съсредоточат към това да се разбере защо е бил „проспан” случаят и точно от кои служби в агенцията. „КТБ не е изолиран случай само за ДАНС, защото има други институции в държавата, които пренебрегнаха функционирането на цялата банкова система - на първо място управителният съвет на БНБ”, каза още социалистът.

По думите на депутата от БСП Лява България по времето на ГЕРБ ДАНС е била приведена в агенция без ресурси, без възможности за контраразузнаване. Той припомни четирите пробива в националната сигурност, между които и атентатът в Сарафово. „Всичко това се случи, защото практически ДАНС беше обезкървена – финансово, кадрово и ресурсно, за сметка на вездесъщата ГДБОП, която функционираше по времето на Цветанов”, посочи народният представител от левицата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4110 |05.12.2014 Подготвят спешни промени в закона за тютюна . 5| 4096 |04.12.2014 Бинев: Какво се оказа сега, мутрата е тук и спазва закона! . 11| 4078 |04.12.2014 Мерджанов: България стана пионка в политическата игра за „Южен поток” . 1| 4793 |21.11.2014 Внесоха законопроект, свързан със Закона за банковата несъстоятелност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads