Реклама / Ads
7| 4356 |07.03.2016 НОВИНИ

Мерджанов: Управлението на Борисов е една вождиска власт

.
Атанас Мерджанов
„Сегашното управление на Бойко Борисов е авторитарно – то е една вождиска власт, една премиерска република. Няма защо да чуваме отстрани как бъдещите президентски правомощия трябвало да бъдат увеличени, може би защото трябва да прехвърлим премиерската република към президентска такава. С това, ние социалистите, не сме съгласни, и ще водим нашата битка.
 
Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов в сутрешния блок на БНТ.

Той подчерта, че дори и днес пак четем по вестниците как 500 000 пенсионери са с пенсии под 150 лв. „Питам – това не е ли геноцид над българските граждани?”, попита социалистът управляващите. Той подчерта още, че именно те не са поискали да подпомогнат финансово дори младите майки, а са изтеглили заробващия дълг от 16 милиарда, без да е ясно за какво точно ще се харчат тези средства.

Ние сме премиерска република. Има ли я държавата изобщо?

Мерджанов засегна и темата за спрените обществени поръчки. Той коментира, че министър–председателят трябва да отговори защо поиска тяхното спиране. „Виждаме, че с това си действие Борисов постави под съмнение правовата държава и правовият ред у нас не се гарантира от министър–председателя”, заяви говорителят на левицата в национален ефир. По думите му ние сме премиерска република и всичко в държавата минава през волята на един единствен човек. „Каквото каже Борисов, това се случва във ВСС, в изпълнителната власт, с различни обществени отношения и поръчки”, категоричен бе зам.-председателят на ПГ на БСП  ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Според него с промените в Закона за обществените поръчки, няма да се промени нищо, защото и сега имаме законодателство, което очевидно не се спазва.

Атанас Мерджанов засегна и темата за бежанците като заяви, че намерението на Брюксел да увеличи капацитета на службата за граничен контрол практически съсредоточава ресурси върху границите на Шенген. „България не е член на Шенген, но изпълнява всички условия и ангажименти. Ако обаче, страната ни изведнъж се окаже външна граница, тогава за държавата ни има голям риск”, категоричен бе той.

Социалистът обясни, че на заседание на Вътрешната комисия са били изнесени данни за потока бежанци на гръцко-македонската граница и още тогава нашите управляващи  е трябвало да вземат мерки. „Този въпрос, както и всички други, свързани с мигрантите, бяха подценявани от правителството на Борисов”, обясни Атанас Мерджанов.
Той каза още, че БСП е подкрепила решението армията да охранява границата ни заедно с МВР. „По-интересното е как тези две структури ще си взаимодействат. Защото с първоначалните си неубедителни действия, като въпроса дали военните да носят оръжие, докато охраняват границата ни, пораждат притеснение относно адекватността на това как управляващите и отговарящите за сигурността на границата ще се справят с бежанците”, заяви той. Мерджанов каза също, че учението от преди няколко дни е закъсняла мярка, която е трябвало да се състои преди месеци. „Останах с впечатление, че наблюдаващите учението са горе-долу толкова, колкото и участващите в него, което ме кара да се съмнявам в надеждността на случващото се”, каза той и допълни, че дори оградата по границата, за която БСП бе критикувана, сега излиза няколко пъти по-скъпа.
„На фона на всичко това МВР е в непрекъсната стачна готовност, заради поредните промени в ресорния закон. Служителите са демотивирани. Те не са удовлетворени от това, което им се предлага и от промените в закона, а също не можаха да се разберат и със синдикатите”, коментира Мерджанов.  Той бе категоричен, че министерството се чувства много несигурно, разклатено в своите действия. „Липсват сили и воля за справяне с престъпността у нас. А българите в малките населени места търсят охрана от частни фирми. За какво те плащат данъци тогава? След като има заплахи за най-овластените в държавата, какво да си мислят българските граждани. Има ли я държавата изобщо?”, попита зам.-председателят на ПГ на левицата.

Според него целият пакет от мерки към Закона за МВР, предлаган сега, като че ли е излишен. „Законът бе приет по време на управлението на БСП и предложи сигурност на служителите, от гледна точка на социалните им придобивки. Сега, вместо да се засилят отношенията между МВР и министъра на финансите, се започна преструктуриране, намерения за съкращения, създаване на предприятие, отпускане на колосални средства за нови лични документи”, каза Атанас Мерджанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4295 |06.03.2016 Ерменков: Опозицията е “първата лястовица” за управлението . 24| 5386 |05.03.2016 Мерджанов: Борисов да каже истинските причини за спиране на обществените поръчки . 76| 7634 |05.03.2016 Борисов: Пратя ли нашите ГДБОП и ДАНС на Гърция, за ден ще приключат с трафикантите . 105| 11329 |05.03.2016 Дайнов: Властта разбира, че идва края на управлението ѝ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads