Реклама / Ads
6| 4005 |29.10.2018 НОВИНИ

Меркел няма да се кандидатира за лидер на ХДС, през 2021 се оттегля от политиката

.
Ангела Меркел
Германският канцлер Ангела Меркел няма да се кандидатира за председател на Християндемократичния съюз (ХДС ), съобщават източници от партията, информира БНТ. Неясно е още дали след като предаде през декември председателския пост, ще остане канцлер.
 

С края на правителствения мандат през 2021 г.  канцлерът на Федералната република Ангела Меркел ще се оттегли от политиката. Източници от средите на Християндемократичния съюз съобщават, че с края на мандата тя няма повече да се кандидатира за депутат в Бундестага. 

 

След изборите в провинция Хесен, управляващите партии в Германия започват дебати за по-нататъшната си политическа стратегия. Провинция Хесен е една от най-богатите провинции в Германия, а най-големият й град - Франкфурт на Майн, е финансовият център на континентална Европа.  И християн-, и социал-демократите претърпяха двуцифрени загуби на гласове в тези избори.

 

Конгресът на Християндемократичния съюз е през декември. Тогава се очакваше Меркел да поиска да бъде преизбрана. Тя винаги е заявявала, че за нея председателството на партията и канцлерският пост вървят заедно.

 

След 18 години начело на Християндемократичния съюз в Германия, Ангела Меркел подходи критично към себе си. На пресконференция в централата на партията в Берлин, тя заяви, че лидерският пост е бил за нея “ежедневна чест”, съобщава БНТ.

 

Същевременно тя има сигурното чувство, че е време за “нова страница”. С тези думи тя официално оповести оттеглянето си от председателския пост през декември. Меркел призна убеждението си, че не се е родила като канцлер и че сегашният й мандат е последен. Желанието й е било да работи с чест и да се оттегли с чест.

 

Други политически постове, след като напусне канцлерството, Меркел няма да поема. Тя критично подходи и към работната атмосфера във федералното правителство. За нея обликът, който управлението създава е “неприемлив”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4228 |27.10.2018 Борисов: Няма основание за оставка на кабинета . 6| 4302 |26.10.2018 Валери Симеонов няма да подаде оставка, въпреки гражданското неподчинение на майките . 0| 3945 |25.10.2018 В Македония няма кореспонденти на български медии от 2011 г . 7| 3560 |23.10.2018 Каракачанов: Повече няма да играя ролята на „синя каска”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads