Реклама / Ads
6| 5996 |03.05.2010 НОВИНИ

До месец готов проект за специализирани съдилища

.
Искра Фидосова
До месец може да има готов законопроект за създаване на специализирани съдилища. Това каза за Агенция „Фокус” председателят на парламентарната Комисия по правни въпроси и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова.
 
„При още едно-две обсъждания във формат вече работна група с експерти, след месец може да има законопроект в парламента”, каза Фидосова. По думите й идеята за създаване на специализирани съдилища среща одобрение както сред магистратските среди, така и сред голяма част от парламентарните групи. „Тези, които не одобриха, не се изказаха категорично против. За мен беше важно изказването на някои колеги, дори юристи от опозицията. Например г-н Янаки Стоилов не реагира отрицателно на идеята - юрист със сериозен опит и председател на правната комисия в миналия парламент”, каза Фидосова.

 „За мен и за колегите беше важно да представим нашата идея като рамка и концепция и за създаване на специализиран съд и аз лично очаквах малко повече и по-задълбочен дебат точно по темата и по-малко празни чисто политически изказвания извън тази тема”, коментира тя днешната дискусия. „В момента има воля за такава реформа, има и подкрепа, защото ако няма воля и подкрепа, няма как да я направим”, допълни Фидосова.

Да имат ли привилегии и да получават ли по-високи заплати магистратите от бъдещия съд “Антимафия”  обсъждат днес депутатите в парламента.

На кръгла маса за необходимите законодателни промени за противодействие на организираната престъпност и корупцията ще се уточнят всички параметри по работа на новия съд.

Идеята е специализираният наказателен съд да гледа само делата срещу организираната престъпност и корумпираните висши чиновници. Така те ще приключват в съкратени срокове. Досега делата се бавеха поради голямата натовареност на Софийски градски съд.

Предвижда се съкращаване на скорова за внасяне на обвинителния акт от прокурора на 15 дни. Толкова ще е и времето, в което съдът ще трябва да произнася обвинителния акт след края на пледоариите.

"Създаването на специализирани съдилища и на отделни самостоятелни специализирани прокуратури ще помогне за категоричното специализиране на съдиите и прокурорите и ще доведе до по-добри резултати, надявам се".

Според него създаването на специализираните структури надгражда на съществуващата досега практика. "Противодействайки на един много голям социален проблем - организираната престъпност е крайно време да си признаем, че трябва да направим подходящи инструменти и те бяха представени от Анастас Анастасов и Искра Фидосова. Вероятно някои от колегите ще сметнат, че става въпрос за извънреден съд, но аз нямам подобни опасения, тъй като особените процесуални правила, по които ще работят новите структури не се отклоняват от общите правила", каза Велчев.

Според него идеята за създаването на специализираните прокуратури и съдилища трябва да бъде подкрепена. Велчев изтъкна, че прокуратурата има готовност, ако бъдат изградени новите структури, да изпрати в тях най-добре подготвените си хора, които да докарат нещата дотам, че справедливостта, която се очаква да бъде обективирана в присъди.

"Няма защо да си зариваме главата в пясъка – ако имахме ефективно разследване и правораздаване, може би днес нямаше да имаме тези критики от обществото, а и от Европейската комисия и да дебатираме хипотези за създаването на специализиран съд". Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Когато се заложи на хора, които имат своята професионална и етична подготовка, има резултати - в противен случай остава опасността от влизане в схемата на Красьо Черния, каза още вицепремиерът.

"Днес се берат плодовете на една импотентна съдена система”, каза още Цветанов.  Прокуратурата няма да минава в изпълнителната власт. Но когато тя работи съвместно с изпълнителната власт резултатите са добри и очаквани, коментира още той. "Не искам адвокатите на „Мултигруп” да определят бъдещето на страната, не искам адвокатите на организираната престъпност да определят бъдещето на страната, защото те защитават само лично конюнктурни интереси", каза Цветанов.

Съдиите са на различни мнения за създаването на специализирани съдилища или специални отделения, които да се занимават със случаите на корупция, съобщи БТА.

Според председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев една отделена специализирана структура ще работи по-бързо и по-ефективно, защото цялата й работа ще е насочена единствено към тази дейност.

Пенчев посочи, че е трудно всеки един съдия да е специализиран в разглеждането на толкова тежка материя каквато има в делата за пране на пари, примерно. Той отхвърли и притеснението, че в този съд ще се назначават "послушни" съдии, които да изпълняват повелите на изпълнителната власт. По думите му такива опасения съществуват и в самата съдебна гилдия. Първоначалното попълване на тези съд и прокуратура би могло да стане по действието на преходна разпоредба с еднократно действие, в която да бъдат предложени ясни и прозрачни критерии, посочи Пенчев. По-късно тези правила могат да бъде въведени и за всички останали звена на съдебната власт, поясни той.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска пък се обяви против създаването на специализираните структури. По думите й, създаването на специализираните съдилища ще доведе
до сериозна структурна промяна в съдебната власт.

Доковска посочи, че това трябва да се случи след проучване на криминогенната обстановка и съдебната практика, а такъв анализ сега не е направен. Доковска заяви още, че не е вярно, че предложената промяна в съдебната власт е препоръчана от ЕК, както се лансира в медиите. Препоръката беше свързана с досъдебното производство, уточни тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5231 |25.04.2010 До месец Сирия ни връща 17 млн.$ от дългове . 11| 5227 |21.04.2010 М. Димитров: Даваме един месец на Борисова . 7| 5013 |20.04.2010 Борисов ще сменя свои на 2 месеца . 7| 4656 |16.04.2010 Парламентарен цирк отложи законопроект за пушачите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads