Реклама / Ads
4| 5486 |27.01.2011 НОВИНИ

До месец излиза решението за хонорарите на Доган

.
Ахмед Доган Източник: Булфото
В едномесечен срок Върховният административен съд ще произнесе окончателното решение по делото за конфликт на интереси при лидера на ДПС Ахмед Доган.
 

Петчленният състав на ВАС днес заседава по делото, което е по протест на прокуратурата и на парламентарната антикорупционна комисия.

През октомври 2010 г. тричленен състав на съда прецени, че Доган не е бил в конфликт на интереси при получаването на хонорар от 1,5 млн. лева за консултантски услуги в областта на хидроенергетиката. Решението на ВАС бе подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав.

Става въпрос за 4 договора, сключени през 2008 г. с Института по строителство и минно дело, за хидрогеоложки проучвания на каскадите Доспат–Въча и Горна Арда, Баташки водносилов път и Проект Тунджа, за които Доган е получил 1 955 830 лева преди облагането с данъци.

На днешното заседание прокурорът по делото заяви, че няма как договорите с Доган да са сключени заради познанията му по хидроинженерство и следователно Сокола е получил парите в качеството му на лидер на партията мандатоносител на предишното правителство. Прокурорът изтъкна като доказателство и изказване на лидера на ДПС преди изборите в село Кочан през 2009 г., където заявява: "Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на фирмите в държавата".

Адвокатът на Доган – Румен Еленски, обаче възрази срещу този довод с мотива, че е недопустимо да се правят изводи от политическо изказване, основано на хиперболи и метафори.

От парламентарната комисия "Антимафия“ заявиха, че въпросното изявление е залегнало и в мотивите на съдията, който подписа с особено мнение решението на тричленния състав на ВАС. От комисията изтъкнаха още, че въпреки че четирите консултантски договора са подписани влизането в сила на Закона за конфликт на интереси, частният интерес не е ограничен във времето, а и по-голямата част от хонорара Сокола е получил през 2009 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4697 |20.01.2011 Оставят Очите още 29 месеца зад решетките . 2| 5838 |29.12.2010 6 месеца гратис за новите лични документи . 7| 6427 |09.12.2010 Излизаме в пенсия срещу 5 бона . 6| 5256 |08.12.2010 Студенти бойкотират 8-ми декември, излизат на протести

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads