Реклама / Ads
61| 5186 |09.04.2013 НОВИНИ

Л. Местан: Дълбоко в себе си Борисов не иска да управлява сам

.
Лютви Местан
Да освободим партиите от обръчите! Следващото правителство трябва да има подкрепа на повече от две партия, така че да се изкара цял мандат, призова Местан. България нямала нужда от чести избори.
 

Основното предизвикателство на тези избори е да се реабилитира усещането за държавност. Това няма да стане само с голи фрази, а откриването на формулата, която да гарантира демократично управление, заяви по БНТ лидерът на ДПС Лютви Местан.

ДПС е единствената партия, която не посочи кандидат за премиер, защото говорим за необходимостта от широко политическо съгласие, което да стои зад следващия кабинет - подкрепа на повече от две партия, така че да се изкара цял мандат.

Тежестта на кризата е толкова голяма, че да е по силите на една политическа сила, каза Местан и съобщи, че дълбоко в себе си Борисов също не искал еднолично управление. Кандидати за премиери издигат само партии, които искат да управляват еднопартийно, но ще бъдат поставени в много неприятна ситуация още в нощта на 12-ти май. Ще кажем да на нова демократична формула на врастта и най-накрая на конкретна политическа сила. Не споделям идеите за нови избори, за да не изтощаваме избирателя, това е безотговорно. България няма нужда от чести правителствени кризи, трябва да намери формулата за демократично управление през криза. Трябва широко гражданско съгласие и новото правителство трябва да е отворено за граждански контрол - да го понася и търси. Правителството трябва да е правителство на интегрираното гражданско общество. Трябва да има антимонополно законодателство, за да има реална, пазарна, конкуретна среда, изреди Местан.

В БСП вече не била табу идеята за необлагаем минимум за доходите, през която да се реализира адекватна социална политика. Най-важното е да освободим бизнеса от партиен ботуш, да го поставим в реална конкурентна среда, каза Местан и добави, че в някаква степен бизнесът бил зависим от политиката и лоялен от властта през годините. Тази зависимост не била непременно корупционна схема, а корпоративен вот. Трябва да се постигне законодателство, което да освободи която и да е партия от обръчите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 6338 |19.03.2013 Местан: ДПС не се нуждае от гласовете на проф. Константинов . 60| 6567 |14.03.2013 Местан: Главният прокурор уличи Бойко в клевета . 73| 5727 |05.03.2013 Местан: ДПС сложи край на кабинета "Борисов" . 78| 7359 |26.02.2013 Яне Янев: Президентът не е на "Дондуков" 2 заради себе си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads