Реклама / Ads
25| 7089 |22.09.2012 НОВИНИ

Л. Местан избяга от „Панорама” заради К. Каракачанов и „пингвините”

.
Повече четене на Корана и по-малко светски живот
Има или няма радикален ислям в България. Горещата тема подпали скандал в студиото на „Панорама” на БНТ. Зам.-шефът на ДПС Лютви Местан демонстративно напусна студиото на предаването след бурен скандал с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.
 
Местан упорито повтаряше, че у нас няма явление като радикален ислям. Всичко било кротко и в рамките на Корана, който проповядвал мир и любов. Лидерът на войводите обаче му опонира с информация от процеса в Пазарджик за разпространение именно на радикален ислям. Според  лидера на ВМРО Каракачанов хора, които проповядват "да се режат главите на неверниците", които проповядват срещу държавата и за това, че не трябва да се подчиняват на законите на държавата, са за затвора. Той допълни също, че именно заради подобни проповедници от няколко години момичетата тръгнали на училище с бурки, което не се прави дори в съседна Турция.

Каракачанов не спря дотук и допълни, че такива хора принуждавали млади жени от мюсюлмански произход "да се обличат като пингвини".

Това сравнение накара Местан да подскочи на стола. Той обяви, че не може да отговаря на подобни националистически нападки и обиди. Бесен, Местан заяви, че когато е бил поканен за участие, не е бил уведомен, че ще се води дебат по тази тема.

След кратък репортаж по темата, направен от екип на предаването Лютви Местан стана и напусна студиото, като отбеляза, че оставя Каракачанов и водещият да си продължат "националистическата беседа".

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обаче не се отказа от тезата си и в последните десет минути от предаването продължи да говори за опасностите от радикален ислям.

Демонстративното напускане на Лютви Местан е част от обсъжданата стратегия на ДПС по отношение на процеса в Пазарджик, съобщи за Фрогнюз.бг източник от движението. От известно време в централата на ДПС се обсъждали реакции, които да покажели, че мюсюлманската общност е против този процес и процесът е скалъпен. ДПС искало да демонстрира, че в България има негативно отношение към мюсюлманите, насаждано от определени среди и служби.

Българските мюсюлмани са равноправни членове на българското общество, с равни права и задължения по българската конституция. ВМРО е против не просто срещу радикалния ислям, но и срещу всички форми на радикализъм от страна на християнската религия, коментира още в студиото на „Панорама” Каракачанов.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 138| 6547 |04.09.2012 Лютви Местан: Разпускане на парламента и избори веднага! . 74| 6619 |31.08.2012 60% от избягалите в чужбина няма да се върнат, а те са много . 7| 5323 |23.07.2012 Чужди медии гадаят колко съучастника имал камикадзето и накъде са избягали . 25| 8450 |10.05.2012 Галеви избягали в ЮАР; Киро Плъха ги извел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads