Реклама / Ads
24| 5224 |22.11.2010 НОВИНИ

Л. Местан: Критериите ни за президент са по-високи от Цв. Цветанов

.
Лютви Местан
ДПС няма желание за връщане във властта; искали дебати за изход от кризата, защото имало съмнения в дясната идентичност на ГЕРБ; те искат да ги спечелят избори чрез въздържане от реформи
 

Кой твърди, че ДПС е загубило актуалност или, че се намира в изолация, попита по БТВ депутатът от ДПС Лютви Местан и обясни, че всяко политическо послание, идващо от партията, от семинара в Банско, предизвиквало интерес. Основната теза от този семинар била съмнения в дясната идентичност на основния управляващ субект ГЕРБ. Десните в Европа не правели коалиционни съюзи с партии като у нас.

Смятаме, че страната се нуждае от създаване на консенсусно поле за реформаторски политики, за де се намери изход от кризата. И 5 дни последователно Дянков да обявява края й, това политическо заклинание няма да сработи, докато хората не го усетят по джоба си. ГЕРБ не могат да извадят страната сами от нея. Изходът не е по силите на отделна партия, дори не и на коалиция.

В тези анонси на ДПС няма желание за връщане във властта, обясни Местан. ДПС искали дебати, които да оформят приоритети за реализация и да преодолеят обективни противоречия.

ГЕРБ не правят реформи, защото наближават избори, а те искат да ги спечелят чрез въздържане от реформи, констатира той. Ако има политическо съгласие за привеждане на структурата на разходите в съответствие с намалените приходи и опозицията се въздържи от политическа експлоатация на ефекта от реформите, ще има успех. Това било ново мерило за политическа отговорност. Не обещаваме комфорт на ГЕРБ, те пропуснаха тази възможност, но в перспектива трябва да има консенсусно поле, констатира Местан.

Провежда се истинска политическа чистка на ДПС кадрите във властта, установи депутатът. Запазил е само двама души на фона на стотиците уволнени кадри. Сега позицията на ДПС щяла да е ценностно ориентирана. Гледаме на изборите като на възможност за създаване на реформаторски формат. ГЕРБ изпуснаха своя шанс. На този етап няма предпоставки за предположения за обща кандидатура на президентските избори.

ДПС вижда в президентските и местните избори политическо събити
е, което ще зададе параметрите за управленски формат, който ще изведе страната от кризата, акцентира отново той. ДПС засега нямало да се пришива към ляв или десен кандидат. Това звучало леко обидно за ДПС. Едва ли щели да подкрепят и Меглена Кунева, въпреки че тя е либерален кандидат. Много е важно кои ще са кандидатите и политическите сили, стоящи зад тях, съобщи той. Президентът е прекалено висока и отговорна длъжност; нашите критерии са доста по-високи от Цветан Цветанов, намекна той и отказа да персонализира нататък.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4937 |19.11.2010 Президентът назначи Георги Колев за шеф на ВАС . 33| 12340 |14.11.2010 О. Герджиков: М. Кунева е достойна за президент . 37| 4593 |12.11.2010 Б. Борисов: Не искам импийчмънт на президента, за какво да му вдигам акциите . 5| 4862 |11.11.2010 Изпълняваме критериите за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads