Реклама / Ads
21| 5864 |07.01.2016 НОВИНИ

Местан потвърди новината на Фрог, че охраната му е свалена

.
Имах две срещи с Давутоглу. Миналата година преди да се срещна в Турция с него, като приличен български политик, поисках да се видя с Борисов. Казах му, че имам покана за среща. След като се върнах, първата ми работа бе да се видя с Борисов и да му докладвам за съдържанието на целия разговор и това той много добре знае. Що се отнася до отиването ми в турското посолство, ето хронологията на събитията:
 

След речта на Доган, на следващия ден, по телефон ми бе намекнато, че най-вероятно ще ми искат оставката. Имената едва ли имат значение. Те и трудно се доказват. Това стана чрез важен посредник. На 22-ри посредникът съобщи, че тази оставка се очаква до края на деня. Аз в Кърджали казах, че все още не ми е поискана официално оставката. Тя ми бе поискана противоуставно, чрез посредник. Ако ми бе казано, че не ставам за лидер, бих го разбрал.

Появи се речта в медиите и обърнете внимание - малко след 19 часа, в 19, 26 часа, пак по телефон ми бе съобщено, че охраната ми е свалена изцяло. Повтарям-изцяло.

 

Приберете сега медийните бухалки. Питам как е възможно изтичането на ултимативния срок за поставяне на вътрешнополитически акт да съвпада едновременно с махането на охраната ми. Искам да се поставите на мое място. В същата вечер имах уговорена среща за 20,30 часа с посланика, на която трябваше да обсъдим определени обстоятелства, свързани с вероятността да пристигнат високи гости от Турция. В 19, 26 ч с изтичане на срока на оставката ми, ми казаха, че охраната ми е свалена. Отварям вратата и виждам човекът от охраната  си събира багажа и да ми казва, че имат заповед да се прибират. Попитах президента Плевнелиев, той не знаеше.  Каза ми, че ще ми даде отговор на следващия ден, след като разговаря с компетентните органи. Моят проблем не беше следващият ден, а същата нощ. Нямаше с какво да се придвижа до посолството или да се придвижа по начин, който да осигури безопасността ми. Дали съм имал съмнение за безопаснотта ми? Отговорът е Да. Обадих се в посолството, за да ми изпратят кола. Възползвах се,  да си осигуря собствената безопасност. След известен престой успях да създам организация. Наложи ми се ден-два да спя извън София при приятели. След време ще станат известни имената им.

 


Не се чувствам компетентен да оценявам визионерските стойности на среднощни речи. Ще кажа скромно, че в тази реч чух доста констатации. Те са само основа за изграждане на визионерска концепция, но не са самата концепция. Мисля, че тази реч е проблематична и в констатациите си. Най-важната, на базата на която се поиска отстраняването ми е, че декларацията в парламента, не е адекватна на новите геополитически реалности. Не е вярно, че НАТО е без позиция. България също има позиция. Проблемът, е че тази реч на Ахмед Доган нанесе тежка вреда за евроатлантизма. В отношението си към Турция, България проявява отсъствие на стратегическа дълбочина. Много хора виждат в Турция османски владетел.

Относно медийните атаки срещу Места през последните дни, той обясни: Медиите-бухалки говорят повече от мен. Те нямат въпроси, имат констатации.

След това се върна отново на темата за охраната: Не знам кой е наредил частично да се възстанови охраната. Бил съм няколко часа в едно посолство, и през това време си осигурих охрана. Имах основания да се притеснявам за сигурността си и тази на семейството ми. Искам да кажа, че се гордея със семейството си. Шерин и децата са категоричен пример за светски манталитет и поведение. Възпитанието ми не ми позволява да отговоря дали сме имали среща аз, Давутоглу и Борисов. Ако ДАНС има разговор между мен и Давутоглу, нека да бъде огласен. Нека да се види кой как работи за българската политика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5923 |07.01.2016 Лютви Местан: Преди Коледа стъпих на руска мина . 4| 5104 |05.01.2016 Вигенин: Не знам Местан да е бил против интересите на страната . 0| 4647 |05.01.2016 САС потвърди оправдателната присъда на "Батко и братко" . 6| 6370 |05.01.2016 Гюнер Тахир: Филиз Хюсменова сменя Местан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads