Реклама / Ads
6| 4897 |08.10.2010 НОВИНИ

Местан праща Сергей Игнатов в прокуратурата

.
ДПС дава на главния прокурор министъра на образованието Сергей Игнатов, стана ясно от изказването на депутата Лютви Местан по време на парламентарния контрол.
 

"Изпитвам истинско огорчение, защото съм изумен, че може въпросът ми да съдържа факти, изобличавайки министъра на образованието в нарушение на Закона за висшето образование", каза Местан и припомни, че през 2006 г. Игнатов е ректор на НБУ. На 22 февруари същата година в нарушение на закона там за студент магистърска програма е приет В.С., без дори да има статут на студент.

Той придобива права на студент едва през юли 2006 г. Това обаче не му пречи да е студент в магистърска програма със статут на курсист. Не знам как е възможно един студент да е бакалавър в едно висше училище и курсист в друго, коментира Местан. На 28 ноември 2006 г. В.С. става бакалавър в Музикалната академия, а на 14 декември 2006 г. получава дипломата си В.С. Три дни преди това той е положил държавен практически изпит за магистър.

Сергей Игнатов обясни, че тогава е представена академична справка от Национална музикална академия, според която В.С. получава право да присъства на обучение като курсист. След полагане на изпит в Национална музикална академия, В.С. получава статут на студент в НБУ. Министърът обясни, че в НБУ е регламентиран приемът на курсисти. Смяната на статута се осъществява служебно чрез получаване на необходимите кредити. Игнатов бе категоричен, че след като съществуват съмнения за нарушения, ще назначи проверка в НБУ за изясняване на обстоятелствата.

Местан му репликира като каза, че за случилото се Сергей Игнатов трябва да отговаря пред закона. По думите на депутата, трябва да се търси и политическата отговорност на Игнатов и в тази връзка се обърна към премиера. Според него министър-председателят дължи отговор как министърът ще осъществява контрол върху образователните институции в страната при създалата се ситуация.

В понеделник ДПС ще представят документите по случая на главния прокурор. Те ще бъдат внесени за разглеждане и в парламентарната комисия за борба с корупцията. Скандално е министър да се поставя над закона, заяви Местан.
В отговор Сергей Игнатов каза: „Преследвали са ме за всичко. Сега ме преследват затова, че въведох кредитния асистент в България”. Той се обърна към Местан с думите: „Вашата компетентност е в правенето на нищо и създаването на пречки за въвеждането на малки промени”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4698 |07.10.2010 Скандална наредба праща 4000 на улицата . 0| 4822 |06.10.2010 Игнатов се пребори за парите на студентите . 2| 4818 |05.10.2010 И Игнатов поиска повече от пицата на Дянков . 1| 6460 |03.10.2010 Прокуратурата на косъм да изтърве Животното от клетката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads