Реклама / Ads
36| 5062 |22.05.2015 НОВИНИ

Местан се прави на Кирил Философ - иска равенство на езиците за 24 май

.
Лютви Местан
Лидерът на ДПС Лютви Местан цитира Константин Кирил Философ в беседата му срещу триезичниците и се обяви за равнопоставеност на езиците. Местан направи това в декларация от парламентарната трибуна по повод предстоящия празник на славянската писменост 24 май.
 

"Бог не изпраща ли дъжд еднакво за всички, слънцето не свети ли за всички и не дишаме ли всички еднакво въздух?. И как вие не се срамувате като признавате само три езика?", изчете думите на Кирил Философ Местан.

След това попита риторично: "Имаме ли съзнание за равнопоставеността на всички езици, че нито един не може да бъде поставен над друг, че е въпрос на мракобесно мислене да се допуска йерархизиране на езиците и на тази база едни езици да бъдат дискриминирани за сметка на други", каза Местан.

Той обясни, че празникът не му позволява да политизира въпроса.

Все пак лидерът на ДПС обясни, че "родината на кирилицата" в момента е на първите места по неграмотност на младежи в Европа.

Той отново обясни, че тази тежка язва може да се преодолее с мерки срещу ранното отпадане на децата от училище. Според тезата на ДПС това пък ще стане с разкриването на повече детски градини в кварталите с малцинства.

24 май бе почетен и от другите партии в парламента. Милена Дамянова от ГЕРБ акцентира на усилията на правителството да приеме нов закон за училищното и предучилищното обрязование, който според нея е "животоспасяващо лекарство" за системата.

Атанас Мерджанов от БСП обвини премиера, че търси модернизация само чрез строителство. "Истинската модернизация обаче минава през образованието", обяви той. Соцдепутатът защити учените и обвини управляващите, че целят да ги обезкървят финансово.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък репликира Местан, че сега не всички имат достъп до образование, защото "нямат парички". Според него, въпреки че всички критикували комунизма, тогава всеки е имал достъп до училище.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4478 |22.05.2015 Мерджанов: Благодарение на кирилицата нас ни има . 2| 4873 |21.05.2015 Кънев за Местан: Заяжда се на дребно; една и съща дъвка . 6| 4619 |21.05.2015 Местан: Кънев да се успокои, той си е самодостатъчен компромат . 8| 4398 |21.05.2015 Станишев осъди македонското правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads