Реклама / Ads
10| 5175 |06.10.2014 НОВИНИ

Местан: Трябва да е успешен проучвателния мандат на ГЕРБ

.
Лютви Местан
Ние тази вечер не поставяме условия пред никого. Още по-малко пред партията, която е първа. И имаме доблест да ги поздравим с постигнатия резултат. Така започна словото си на пресконференцията след края на изборния ден лидерът на ДПС Лютви Местан.
 
Ние само заявяваме, че евроатлантизмът не позволява в управлението крайно националистически формации. Фактът, че две формации намират място в 43-о НС, засилва тезата за проатлантическия профил на управление. Ние ще отстояваме това, независимо дали ще сме в управлението или в опозиция, заяви лидерът на ДПС.  Той се похвали, че на тези парламентарни избори ДПС е получил 20% повече подкрепа.

Всеки един глас за ДПС е глас за националното съгласие, каза още Мместан в словото си.

ДПС ще се разраства и в нетрадиционни райони. Горд съм с подкрепата на българските роми. Нашият глас ще е и техният глас. Ще расте подкрепата за ДПС и сред етническите българи. В нашите листи 15 са водачи на листи. Това е нашият модел. Що се отнася до намеци за неуспеха на други партии, всяка трябва да си го обяснява със собствената си непригодност. Не съм сигурен дали всички имат степен на готовност за разговор за задкулисието, отговори на първите въпроси за успеха на ДПС, неуспеха на БСП и задкулисието Местан.Ние сме готови да взривим задкулисието. А какви злокобни фигури биха се показали, то това е техен проблем. ДПС няма проблем с истината, допълни твърдо и арогантно Местан. Той заяви още, че в новия парламент ДПС ще предложи закон за отпадане на банковата тайна.

От нас няма да чуете заклинание за неподкрепа и непартниране. И това не е декларативен израз, така отговори той на въпрос дали ДПС ще прави коалиции. ДПС дори може да се откаже от власт в името на националния интерес, повтори стара своя теза Местан.

По-нататък Местан изнесе лекция на журналистите за евроатлантизъм, като припомни борбата на ДПС за евроатлантически ценности през годините.

Право на първата политическа сила е да започне разговори за коалиция, като на първо място бъдат поставени националните приоритети. Ако намерим в програмата за управление допирни точки и то стъпи на демократична основа и зачита правата и свободите, и ще реабилитира образа на България като активен член на НАТО и ЕС, сме готови за подкрепа. Така Местан отговори на въпрос за евентуална коалиция с ГЕРБ.

Не е възможно да се направи стабилно мнозинство без ДПС. Без ДПС е възможно да се съставят и други аритметически мнозинства. Но ние говорим за ценностно мнозинство, с ясен евроатлантически профил на мнозинството. А без ДПС това е трудно мислимо, продължи по догановски Местан.

Ако българското общество отреди на ДПС втора политическа сила, значи е готово.Това се определя не от нашите желания, а от суверена, от подкрепата на избирателите, ние сме готови за това, заяви  Местан.

Тук не става въпрос за политическо можене, а за отговорност, за правилен прочит на националния интерес, каза Местан и се присмя на БСП, която след разпада на коалиционното управление, не е могла да си направи необходимите изводи.

Трябва да бъде успешен първия проучвателен мандат. Всички останали сценарии вкарват България в режим на криза. Избори до дупка е най-лошото решение, категоричен бе Местан относно реалното коалиционно управление.

Накрая Местан благодари на журналистите с усмивка под мустак, че не му задали въпрос за гласовете на ДПС от чужбина. За ДПС, според него, са еднакво важни гласовете и от Чикаго, и от Чорлу.





Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4824 |05.10.2014 Местан: Цинично е да караме суверена на поправителен . 14| 4675 |05.10.2014 Бареков категоричен: Правителство трябва да има . 7| 4463 |05.10.2014 Близнашки: Трябва ни силно правителство за тежки реформи . 22| 7477 |01.10.2014 Местан: Участието на Пеевски в законопроекта за КТБ звучи иронично

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads