Реклама / Ads
39| 6271 |11.09.2013 НОВИНИ

Местят търговски аташета от ЕС към Китай и Близкия Изток

.
Източник: Булфото
Част от българските търговските представители в държави от Европейския съюз ще бъдат пренасочени към държави в Близкия Изток, Китай, бивши съветски републики. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при изслушването му в Комисията по икономическа политика и туризъм към Народното събрание.
 
Депутатът от Коалиция за България Румен Гечев попита министър Стойнев какво прави правителството за икономизиране на външната политика на България. "Какво ще направи държавата, за да подкрепи българския износ", попита още той. "България има 52 търговски представители в 39 страни. Търговските представители трябва да са насочени към държави с висок икономически растеж - това са държавите в Азия, в Близкия Изток и бившите съветски републики. Смятам да се пренасочат част от търговските представители в ЕС към държави като Китай, Ирак.

Близо със 600% се е увеличил търговския обмен с Ирак. Създаде се специален отдел за координация на политиките между МВнР и МИЕ”, обясни министърът. В Китай имаме двама търговски представители. Това е недостатъчно. Тази година ще има трети представител”, съобщи Стойнев. "Колкото е по-малка една държава, толкова по-нужно е правителството да подкрепя бизнеса за излизане на външните пазари.

Вътрешното потребление не е достатъчно. В програмата на правителството е заложена специална точка за икономизиране на външната политика. На среща с българските посланици в чужбина обясних, че трябва да координирани действия от страна на търговските представители и българските посланици, за да може всяка българска фирма да усеща подкрепата на българските дипломатически служби”, заяви икономическият министър.

"България има проблем с количеството на произведените стоки, което важи за Китай и Русия. В момента правим всичко възможно да се модернизира технологично производството, за да може да се отговори на исканията за количество”, обясни Стойнев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6434 |22.08.2013 Красавиците на България готвиха в търговски център Diplomat . 108| 10227 |09.08.2013 "Свобода" предлага отрядите й да заместят МВР . 6| 5962 |28.05.2013 Местят антимафиотите от МВР в ДАНС . 7| 6891 |22.04.2013 Шефът на КЗК: Никога не сме казвали, че няма картел при търговските вериги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads