Реклама / Ads
4| 4801 |03.10.2013 НОВИНИ

Местната власт - акцент в новия бюджет

.
Министър-председателят Пламен Орешарски Източник: Булфото
Местната власт е сред акцентите при бюджетирането на идната година, заяви министър-председателят Пламен Орешарски след среща с областния управител и кметове на общини от Пазарджишка област. Не очаквам влошаване на икономическата обстановка в страната, напротив, има сигнали в обратна посока, заяви премиерът. Орешарски бе категоричен, че не е притеснен относно икономическата ситуация, защото сигналите са в обратна посока.
 

Той съобщи, че на срещата са били обсъдени проблемите на отделните населени места в региона, някои от които в сила и за цялата страна. Премиерът уточни, че е наблегнато на специфични проблеми и насоката е да се решават най-наболелите от тях в първата част на следващия програмен период 2014 – 2020.

По думите му, за този програмен период предвидените пари за регионална политика и транспорт не са повече от предишния. Орешарски отбеляза също, че е удовлетворен от срещата, на която някои от кметовете, които управляват повече от един мандат, са поставили въпроси, вероятно поставени и при предишни правителства, но сега очакват конкретни действия.

„Запознахме кметовете с общата политика на правителството по отношение на местната власт. Имаме разговор с НСОРБ за прецизиране и ревизиране на местните и централните функции, а също и на приходите.", каза също той. На въпрос - дали да очаква влошаване на икономическата обстановка в страната, той отговори, че не е притеснен, а даже напротив - има сигнали в обратната посока.

Част от обсъдените казуси са били изграждането на надлеза по пътя Варвара - Велинград, за приключване ремонта на пътя Пещера - Батак, за започване и реализация на проекта от язовир "Луда Яна", който ще реши водните проблеми на община Панагюрище и още три общини, за рехабилитация на АМ "Тракия" - между пътен възел Церово и Гелеменово, за изграждане на регионалното депо за твърди битови отпадъци, което е най-наболелият въпрос, и за рехабилитация на пътя Юндола - Разлог.

Държавата ще се справи с бежанците с общи усилия, увери още министър-председателят. Полагаме усилия да настаним сирийските граждани. Направихме среща, в това число и с кметовете на населени места, на чиято територия сме идентифицирали нови бежански центрове, временни, разбира се. Засега контактуваме и с външните ни партньори, в това число и с ЕК, за да обезпечим поне частична финансова помощ за справяне с този проблем.

Има проблеми, но се с справяме с тях, каза Орешарски. Той допълни, че все още не е уточнена сумата, която България ще получи от Европа за бежанците. На въпрос - дали ще бъде затворена границата, премиерът отговори, че България е страна по международни конвенции, няма такава конвенция, в която да има затваряне на границата. Той допълни, че ще бъде направено всичко възможно, за да се справи страната ни с този проблем.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6637 |02.10.2013 Жената на Тицин се люти заради "Четвърта власт" . 7| 5365 |29.09.2013 Лаков: Безразборното хвърчене на властта 2009-2013 г. струва 33 млн.лв. . 30| 5929 |25.09.2013 Андрей Райчев:Борисов поддържа илюзията, че се връща на власт . 8| 5070 |16.09.2013 Властта бута чашата на пияниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads